Šport > Košarka
17360 ogledov

Kakšna drama na koncu, srečen konec za Slovenijo

Luka Dončić FIBA
Slovenska reprezentanca je lovila še eno zmago pred vstopom v drugi del kvalifikacij. Po velikih težavah je do nje tudi prišla.

Slovenski košarkarji so na začetku kvalifikacij s precejšnjimi težavami doma premagali Švedsko s 94:89, a so se na tokratno gostovanje odpravili tudi z Luko Dončićem in Goranom Dragićem ter niso bežali od vloge papirnatega favorita. Kljub temu so vsi poudarjali, da naloga v Stockholmu ne bo lahka.

S podobnim razmišljanjem in z obema zvezdnikoma, v tokratnem ciklusu sicer manjka tretji slovenski NBA-jevec Vlatko Čančar, je Slovenija v četrtek pričakala tudi Hrvaško, jo 'razbila' že v prvi četrtini, nato pa brez težav dvoboj pripeljala do konca. Zmagala je z rezultatom 97:69.

Slovenci so se sicer že pred dvobojem s Švedi uvrstili v drugi del kvalifikaciji, kjer se bodo pomerili s tremi najboljšimi ekipami skupine D. Pred zadnjim krogom so vodili Nemci, ti so že bili uvrščeni naprej, z istim razmerjem zmag in porazov (2-3) pa so jim sledili Poljaki, Izraelci in Estonci. Točke se prenašajo v drugi del kvalifikacij.

Luka Dončić | Avtor: FIBA FIBA

Selektor Aleksander Sekulić je na parket poslal enako peterko kot na dvoboju v Stožicah proti Hrvaški - Goran Dragić, Dončić, Zoran Dragić, Edo Murić in Mike Tobey. 

Prvi napadi na tekmi so se zaključili s trojkami, prvo je zadel kapetan Dragić, nato so z enako mero odgovorili Švedi, Dončić pa je ponovno poskrbel za +3. Sledila sta še dva poizkusa izza črte, po en na vsaki strani, ki pa nista bila uspešna.

Domača izbrana vrsta je še naprej večinoma poizkušala z meti za tri točke, Slovenci pa so uspeli žogo spustiti tudi pod nasprotnikov obroč. Po značilni akciji in asistenci Dončića za zabijanje Tobeyja se je na semaforju izpisal rezultat 5:12, švedska klop je po dobrih štirih minutah zahtevala minuto odmora.

Ta sprva ni pretirano pomagala. Po novem poizkusov domačih za tri točke, je bil na drugi strani za tri natančen zvezdnik NBA ekipe Dallas Mavericks, ki si ga je v živo prišel pogledati tudi njegov nekdanji mentor pri zasedbi iz Teksasa Dirk Nowitzki. A nato se je izkazal Ludvig Hakanson, zbral pet točk in ukradeno žogo, s trojko pa Švede popeljal do 14:19. Tokrat je posvet na klopi zahteval Sekulić.

Gostitelji bi se lahko v zadnji minuti prve četrtine še bolj približali, a ob zadnjem napadu niso bili uspešni, na drugi strani pa je Dončić zgrešil trojko z velike razdalje in ostalo je pri vodstvu Slovenije z 22:17.

Švedi so se po treh minutah drugega dela približali le na točko zaostanka, ko je met za tri točke zadel Pelle Larsson. Slovenska klop je znova reagirala z minuto odmora.

košarkarska reprezentanca | Avtor: FIBA FIBA

Met iz igre se je gostom ustavil, še zlasti poizkusi izza črte, prednost sta s prostimi meti nekaj časa ohranjala Goran Dragić in Dončić. A Švedi so po drugi zaporedni izgubljeni žogi Zorana Dragića in protinapadu Melwina Pantzarja povedli s 30:29.

Po nekaj preobratih je dve minuti pred odhodom na glavni odmor svojo drugo trojko zadel Hakanson, na drugi strani je zgrešil Dončić, Švedi pa so imeli znova met izza črte, z njim bi lahko povedli že za šest točk, vendar je žogo ustavil obroč. Sledila je trojka Gorana Dragića za izenačenje na 37:37. Kapetan je v naslednjem napadu s polovičnim izkupičkom na prostih metih Slovenijo vrnil v vodstvo.

V zadnjo minuto prvega dela so gostje tako vstopili s točko prednosti. Po dveh prostih metih Švedov je prišlo do nove spremembe v vodstvu, Dončić pa je s trojko Slovence popeljal do +2, nato pa ujel še skok v obrambi. Kazalo je, da bo Slovenija na glavni odmor odšla s prednostjo. Vendar se to ni zgodilo. Po ulovljeni žogi je Luka namreč takoj želel podati do Dragića, Švedi so prestregli žogo in tik pred zadnjim piskom sirene zaključili za 41:41.

Slovenski met v prvem polčasu je bil le 37,9-odstoten, švedski 44,1. 

Tudi na začetku tretje četrtine se Slovenci sprva niso uspeli odlepiti, a sta nato trojki zadela Zoran Dragić in Murić, potem pa je pod koš prodrl Dončić, se pri trem otresel svojega čuvaja in neovirano zabil. Gostje so prišli do sedmih točk prednosti, domači pa so klicali minuto odmora.

Po njej so se vrnili s petimi točkami, a je nato nov koš dosegel Dončić, ta je bil že pri 24 točkah, po ukradeni žogi pa je protinapad za vodstvo s 60:54 poskrbel mlajši od bratov Dragić.

Pri prednosti šestih točk so si sodniki 'izmislili' osebno napako Tobeyja pri metu Hakansona za tri točke, naturalizirani Američan je namreč zamahnil v prazno, eden od sodnikov pa je uspel videti prekršek. Omenjeni Šved je s tremi prostimi meti poskrbel za 60:63. 

Nato je zadel Murić, Dončić pa je ob prekršku izjemno zadel za novih +7, vendar nato zgrešil dodaten prosti met. Tudi sam zaključek je pripadel Slovencem, izkazal se je Gregor Glas. Ta je že prej dobro odigral v obrambi, v zadnjih sekundah tretje četrtine pa je tudi nekoliko srečno prišel do žoge, ki se je odbijala pod košem Švedske, in se ob izteku napada odločil za trojko. Zadel je za 70:61 in postavil izid po tretjih desetih minutah. 

V prvi minuti in pol zadnje četrtine sta mrežici na obeh koših mirovali, nato pa je za dvoštevilčno prednost Slovenije z metom za tri točke poskrbel Aleksej Nikolić (73:61).

Po minuti odmori so gostje znova nekoliko zaspali, Švedi so zaporedoma dosegli kar devet točk. Sodniki so Slovencem v tem obdobju dosodili tudi dve osebni napaki. Neuspešen niz je prekinil Dončić, ki je ob tem že drugič neuspešno zahteval osebno napako. 

Natanko štiri minute pred koncem so gostitelji atraktivno z zabijanjem izenačili na 75:75. Po minuti odmora je Goran Dragić prodrl pod koš in zadel od table.

Goran Dragić | Avtor: FIBA FIBA

V naslednjem napadu je Zoran Dragić odigral, sodniki so nasedli in Švedom dosodili osebno napako v napadu. Delilci pravice so šli iz napake v napako. Najprej so žogo, ki bi jo morali dosoditi Slovencem, dali domačim, nato pa so ob čisti 'banani' dosodili še Dončićev prekršek. Švedska je znova povedla.

Na drugi strani je trojko zadel Zoran Dragić, Švedi so po prostih metih povedli, Goran Dragić pa je minuto in pol pred koncem zadel za vodstvo 82:81.

S tem izidom se je krenilo tudi v zadnje pol minute, pri žogi so bili Švedi. Ti so se po minuti odmora zapletli, vendar srečno prišli do žoge, zgrešili met, žoga je po blokadi Zokija padla v roke Dončiću. A ta je ponovil napako iz konca prvega polčasa, njegovo podajo so domači prestregli, vendar na srečo še enkrat neuspešno zaključevali. Luka je še enkrat ujel žogo, nad njim je bil storjen prekršek. Ostale so še štiri sekunde.

Ker Švedi še niso izpolnili bonusa, so Slovenci po minuti odmora izvajali žogo iz avta. Po sekundi je bil storjen prekršek nad Gogijem Ta je kapetansko zadel svoja zadnja prosta meta v reprezentančni karieri. Domači so ob zvoku sirene poizkušali izenačiti s sredine igrišča, vendar je bil met prekratek. Slovenija je zmagala s 84:81.

Luka, ki je odigral kar 36 minut, je zbral 31 točk, 10 skokov in 6 podaj, Goran Dragić je k zmagi prispeval 20 točk, po osem Zoran Dragić in Tobey. Hakanson je bil prvi strelec Švedske s 24. točkami.

košarkarska reprezentanca | Avtor: FIBA FIBA

 

Kvalifikacije SP, uvodni del, 6. krog:

Švedska : Slovenija   81:84  (17:22, 41:41, 61:70)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice