Šport > Košarka
1258 ogledov

"Gogi ima na stežaj odprta vrata za EuroBasket"

košarka SLO HRV Saša Despot
Slovenski košarkarji so zaključili šele prvo obveznost v tem poletju.

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je z zmagama proti Hrvaški in Švedski končala prvo od treh akcij, ki jo čakajo v tem poletju. Konec avgusta sledi prvi cikel drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo, septembra pa je na vrsti evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija branila zlato medaljo iz Istanbula 2017.

Slovenija bo priprave za drugi del poletja začela 25. julija, v dobrem mesecu pa ima v načrtu šest prijateljskih tekem. Štiri bo odigrala v Sloveniji, in sicer v začetku avgusta v Celju z Nizozemsko in Črno goro ter 17. avgusta v Stožicah proti Srbiji in 20. avgusta s Hrvaško v Celju, dve pa vmes v Istanbulu (Turčija, Ukrajina).

Pred odhodom na evropsko prvenstvo v Köln, kjer jo prva tekma čaka 1. septembra proti Litvi (v skupini so še Madžarska, BiH, Nemčija in Francija), bo odigrala še prvi dve tekmi drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 - 25. avgusta se bo v Celju srečala z Estonijo, tri dni kasneje pa jo čaka Nemčija najverjetneje v Münchnu. Novembra sledita še dve tekmi (v skupini je še Izrael), zadnji cikel pa je na sporedu februarja 2023.

Dirk Nowitzki Nowitzki Šport Luka navdušen ob obisku Dirka, ta se je ob parketu norčeval iz Dončića košarka SLO HRV Kvalifikacije SP Šport Hrvaška na dnu, znani tekmeci Slovenije za drugi del

"Termini kvalifikacij so po mojem mnenju neprimerni. To velja tako za junijsko-julijski cikel kot za avgustovski. Ne spomnim se, da bi kdaj pred tako velikim tekmovanjem, kot je evropsko prvenstvo, igrali še kvalifikacije za svetovno prvenstvo. A tako pač je in to moramo sprejeti," je uvodoma povedal selektor Aleksander Sekulić.

košarka SLO HRV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Tako v nadaljevanje kvalifikacij kot na evropsko prvenstvo se podajamo optimistično. Z dvema zmagama v tretjem ciklu kvalifikacij smo naredili pomemben korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo, super pa bi bilo, da bi s popolno reprezentanco pred evropskim prvenstvom zabeležili še dve zmagi in se tako močno približali uvrstitvi na SP," je dodal.

Selektor bo na začetek priprav poklical približno dvajset košarkarjev, saj se člani lige NBA po pravilih tamkajšnje lige ne smejo udeleževati reprezentančnih akcij več kot 28 dni na leto. To pomeni, da se bo Luka Dončić ekipi pridružil šele 9. avgusta.

Tako selektor kot direktor reprezentance Matej Likar se na novinarski konferenci v prostorih Košarkarske zveze Slovenije nista mogla izogniti vprašanjem v zvezi z Goranom Dragićem, ki si je tudi v svojih izjavah pustil priprta vrata za evropsko prvenstvo.

Goran Dragić Zlati kapetan Šport Dragić odkrito: "Mika me nastop na EuroBasketu, toda ..." Goran Dragić Še za Slovenijo? Šport Besede Gogija, ki vzbujajo upanje: Res ne vem, tole mi je manjkalo košarka SLO HRV Ob slovesu Šport S tem košem je Gogi zrušil rekord na svoji zadnji tekmi za reprezentanco

"Vsi vemo in vidimo, kaj Goran Dragić pomeni za to reprezentanco. Seveda si želimo, da bi zaigral na evropskem prvenstvu, a spoštovati moramo njegovo odločitev. Ne želimo pritiskati nanj. Naj se zdaj najprej odpočije, zbistri misli in s čisto glavo pove, kaj je najbolje zanj. Jaz upam, da se bo odločil tako, da bo znova cela Slovenija uživala v njegovih predstavah. Vrata reprezentance so mu vedno na stežaj odprta," je dejal Sekulić.

Selektor je prepričan, da se bodo na vabilo v reprezentanco odzvali vsi najboljši slovenski igralci. Vlatko Čančar in Klemen Prepelič sta v zaključnih fazah rehabilitacij po poškodbah, Žiga Samar je zadnjo akcijo izpustil zaradi obveznosti v ZDA in rutinskega zdravniškega posega, Žan Mark Šiško pa si je želel nekaj odmora po naporni klubski sezoni.

"Fantje naj si v naslednjih tednih na zasluženih počitnicah napolnijo baterije, da bodo čim bolje pripravljeni za dolgo in vroče poletje," je zaključil Sekulić.

Luka Dončić Kvalifikacije SP Šport Kakšna drama na koncu, srečen konec za Slovenijo
 
Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 22:02 04.julij 2022.

    Gogi je živa legenda,se strinjam. Ampak tole kar zdaj počne pa ni vredno komentarja. Poslovilna tekma proti Srbiji, potem poslovilna priti Švedski, zdaj pa bi mogoče mel se ene par poslovilnih... Očitno ga je ločitev vrgla iz tira ker mora ...prikaži več pol dati bivši ženi.

  • Ender3 21:23 04.julij 2022.

    Gogi je, živa legenda. Globok priklon !