Šport
17 ogledov

Presenetljivi svetovni prvak

Jean-Baptiste Grange EPA
Francoz Jean-Baptiste Grange je osvojil naslov svetovnega prvaka v slalomu, zadnji disciplini prvenstva v Beaver Creeku.

Drugo mesto je zasedel Nemec Fritz Dopfer (+0,35), tretji pa je bil njegov rojak Felix Neureuther (+0,55). Matic Skube je osvojil 20. mesto(+3,76), samo v drugi vožnji pa je zabeležil sedmi najhitrejši čas. Žan Kranjec je bil 32. z zelo velikim zaostankom (+9,33).

Branilec naslova Avstrijec Marcel Hirscher je vodil po prvi vožnji, drugi je bil Rus Aleksander Horošilov z 28 stotinkami zaostanka, sledili pa so Šveda Andre Myhrer (+0,66) in Mattias Hargin (+0,85), Grange (+0,88), Dopfer (+0,93) in Neureuther (+1,09).

Na drugi progi so med vse močnejšim sneženjem, ki je zaradi lepljenja snežink na očala otežil vidljivost, Grange, Dopfer in Neureuther drug za drugim prevzemali vodstvo iz rok pozneje četrtouvrščenega Norvežana Henrika Kristoffersena. Švedom ni uspelo in so zasedli mesta od petega do sedmega; na slednjem je bil Markus Larsson.

Horošilov prepočasen, odstop Hirscherja

Predzadnji med elito je nastop končal Horošilov, ki ga vadi slovenski trenerski štab. Na startu je imel šest desetink prednosti pred Grangom, že do prvega merjenja časa na drugi progi pa se je vsa zaloga stopila in na cilju je imel skoraj sekundo in pol zaostanka za končno osmo mesto.

Na startu je bil le še Hirscher, ki je upal na povečanje zbirke medalj na tem prvenstvu. Do prvega merjenja je izgubil 18 stotink prednosti, pri drugem je imel le še 45 stotink, pri zadnjem vmesnem času pa le osem stotink prednosti. V obupnem lovu na zmago je napravil napako in tik pred ciljem predčasno končal nastop.

"Zmage nisem pričakoval"

"Neverjeten dan, saj zmage res nisem pričakoval. Prejšnji teden sem trdo treniral in to je sedaj poplačano. Je pa večkrat tako, da zmagaš, četudi na drugi progi nimaš najboljšega občutka. Na startu sem bil relativno miren. Nastopil sem tako, kot sem si želel in bil tudi dovolj hiter. Na koncu sem po napakah in odstopu Hirscherja dobil še zlato darilo," je bil vesel 30-letni Grange, svetovni slalomski prvak pred štirimi leti.

"Pred današnjim dnevom na tak razplet nisem računal. Zahvala zdravniški ekipi, saj še pred enim tednom zaradi poškodbe nisem računal, da bi lahko danes nastopil brez bolečin. Tako mi je uspelo nadgraditi nesrečno četrto mesto z lanskih OI v Sočiju," je dejal Dopfer.

Neureuther, svetovni podprvak pred dvema letoma, pa je priznal: "Ko sem prišel v cilj si nisem mislil, da bom končal tako visoko, ker sem napravil veliko napako v finalu. Medalja je lepo plačilo za trud, toda zaradi napak najboljših tekmecev nima tistega povsem pravega pridiha. Tekma je bila težka, posebej zaradi zahtevne prve proge, saj je bila druga, če malo pretiravam, dvakrat hitrejša od prve."

Za Skubeta, ki je bil po prvi vožnji 28., je 20. mesto najvišja uvrstitev zime, saj je pred tem kot edini slovenski slalomist dobil dve točki na tekmah svetovnega pokala.

Trije z dvema zlatima in enim srebrom

S tem je padel zastor na tokratno SP, 43. po vrsti. Črnjanka Tina Maze in Avstrijca Hirscher ter Anna Fenninger so osvojili po dve zlati in eno srebrno medaljo ter so si po žlahtnosti odličij razdelili prvo mesto na prvenstvu.

Avstrija je na končni preglednici medalj prva s petimi zlatimi, tremi srebrnimi in bronasto medaljo, sledila je gostiteljica ZDA (po dve zlati in bronasti medalji, ena srebrna), tretja pa je bila Slovenija po zaslugi Mazejeve. Grange je poskrbel, da se je Francija izenačila s Švico na četrtem mestu (po eno zlato in po dve srebrni medalji).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.