Šport
16 ogledov

Prevc: "Nimam razloga za paniko"

Jernej Damjan, Peter Prevc Simon Maljevac
Peter Prevc, ki je minulo končal kot drugi najboljši skakalec sveta v svetovnem pokalu, pravi, da bi bila lahko poletna sezona resda boljša, a lahko bi bila tudi slabša. Sam je z opravljenim delom in s pripravami na zimsko poolimpijsko sezono zelo zadovoljen.

Slovenski šampion Peter Prevc je minulo sezono blestel na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojil srebro in bron. Prvič v karieri je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih in se ovenčal z bronasto kolajno. Poleg tega je nasledil Primoža Peterko in Roberta Kranjca ter kot tretji Slovenec osvojil mali kristalni globus za najboljšega letalca sezone. Skupno je 11-krat stal na stopničkah na posamičnih tekmah svetovnega pokala, trikrat na najvišji.

Poletna sezona, ki se je minuli vikend končala v Klingenthalu s skupnim zmagoslavjem Jerneja Damjana, se je tudi za Prevca dobro začela z zmagama na celinskem pokalu v Kranju in na uvodni tekmi poletne VN v Wisli. "Trenutno sem nekje v varnem povprečju. Začelo se je dobro s Kranjem in Wislo, na koncu pa se mi ni izšlo po pričakovanjih, na zadnji tekmi, denimo, nisem prilezel niti do finala. Ampak nimam razloga za paniko. Očitno moram še malo bolj trenirati," je bil ob koncu poletja dobre volje mladi skakalec, ki je 20. septembra dopolnil 22 let.

"Lepo pridobivam na fizični moči"

Zadovoljen je z opravljenim delom čez poletje, sploh kondicijsko še nikoli ni bil tako dobro pripravljen. "Mislim, da sem pri kondicijski pripravi še boljši kot lani, glede na to, da lepo pridobivam na fizični moči. Zadovoljen sem z opravljenim čez poletje. Tudi uvod v poletne tekme je bil zelo dober, potem pa so se začele pojavljati večje napake, zato sem namesto na tekme raje šel nazaj trenirati. Odločili smo se, da je bolje, če damo še več poudarka telesni moči in tudi zato se tekme niso izšle tako, kot smo vsi pričakovali," je v pogovoru za STA povedal Prevc.

"Poleg tega smo dodobra preizkusili drese, malo prilagodili kroj, tudi smuči še testiramo in bomo za zimo pripravili nove, tako da sem za zdaj zelo zadovoljen. Videl sem, da sem lahko hitro povsem na vrhu, a tudi hitro na dnu. To je zelo dober podatek, da veš, da je treba biti vsakič maksimalno skoncentriran in ne smeš nobene stvari prepustiti naključju," je o opravljenem delu in novih izkušnjah še povedal skakalec kranjskega Triglava.

Najti optimalno razmerje vadbe

Naporni kondicijski treningi mu niso povzročali večjih težav, tako da si je nabral dobro podlago za zimo: "Zadovoljen sem tudi s tem. Treninge dobro izpeljem, hitro se regeneriram in to je najpomembneje. Tako lahko v bistvu že popoldanski trening spet opravim 'na polno' in treniram spočit. Če hodiš utrujen na treninge, odneseš veliko manj pozitivnega. Kar se tiče fizične priprave, je poleti res vse potekalo super."

Do začetka zimske sezone, prva tekma svetovnega pokala bo 21. novembra v Klingenthalu, je še sedem tednov. "Zdaj nas v bistvu čaka še sedem tednov najbolj zakompliciranih priprav na zimo. V tem času je treba prilagoditi oziroma izpiliti skoke, da se pojavlja čim manj napak in da je skakanje na čim višji ravni, hkrati pa še vedno poskušaš dvigniti tudi fizično pripravljenost," je načrte do začetka zime razkril Prevc in pojasnil: "Če si preveč osredotočen na tehniko skakanja, ti lahko 'fizika' malo popusti, če preveč vadiš fizično moč, se ti poruši tehnika. Tu bo treba najti tisto optimalno razmerje vadbe, da vse skupaj lepo zapeljemo v zimo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.