Šport
28 ogledov

Prevc: Vemo, kaj pomeni stati pod slovensko zastavo

Sprejem zimskih športnikov Saša Despot
Pri Smučarski zvezi Slovenije so pripravili sprejem za junake tokratne zimske setone.

Slovenski zimski športniki so se na čelu s Petrom Prevcem, zmagovalcem svetovnega pokala v smučarskih skokih, zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer jih je pozdravila množica navijačev. Poleg Prevca so pred ljubitelje športa stopili še Ana Drev, Boštjan KlineJakov Fak, Teja Gregorin, Rok MargučFilip Flisar, Peter Prevc, Maja Vtič, Vesna Fabjan in Jure Aleš.

Slovenski športniki so na tekmah svetovnega pokala v tej sezoni 53-krat stali na stopničkah, le dvakrat manj kot v rekordni sezoni 2012/13. "Hvala vsem, ki ste prišli. V tej sezoni sem prvič stala na zmagovalnem odru, sem že mislila, da mi ne bo nikoli uspelo. Bilo je neverjetno. Prav je, da sem smučala še to sezono. Hvala vsem," je na sprejemu dejala Drevova. Ta je osvojila dve drugi mesti, skupno je bila sedma veleslalomistka sezone. "Upam, da bom vse skupaj nadgradil še v naslednji sezoni. Najbolj ponosen pa sem, da sem sezono prestal brez poškodbe," pa je povedal Kline.

"Upam, da bom v naslednji in še kasnejših poskrbel, da bodo ljudje rekli 'Fak, Slovenija'!" je boljšo sezono napovedal biatlonec Fak. "To je bila najboljša sezona v svetovnem pokalu. Želel bi si, da bi bila še kakšna tekma več, da bi bil še višje v skupnem seštevku," pa je povedal deskar Marguč.

"Sem zadovoljen, nazadnje sem bil peti v skupni razvrstitvi. Malce sem bil bolan, še vedno sem, ampak je to v redu, saj sem umsko bolan že od rojstva," je v svojem stilu dejal smučar prostega sloga Flisar. "Presrečen sem, trenirali smo, da bi se približali vrhu in uspelo nam je," pa je dodal mladinski svetovni prvak v telemark smučanju Aleš.

Veliki globus pogledal le dvakrat

Mladinski svetovni podprvak je bil tudi Domen Prevc: "Nekoliko več mi vseeno pomeni drugo mesto iz Engelberga." Vtičeva pa je dejala. "Bolj sem bila navdušena nad zmago v Ljubnem, čeprav sem izjemno zadovoljna tudi s skupnim tretjim mestom. Še posebej, ker sem imela v prejšnjih sezonah težave s konstantnostjo."

Na koncu je pred množico spregovoril največji junak sezone Peter Prevc: "Veliki kristalni globus sem najprej pogledal v Planici, danes pa drugič, ko sem ga vzel iz škatle. Z zlatim orlom za zmago na novoletni turneji sta kompatibilna." Veliki šampion je označil tudi tri najbolj čustvene trenutke v sezoni: "Prva zmaga v Nižnem Tagilu, zmaga na turneji in trenutki po zadnjem skoku v Planici."

Prevc se je izkazal tudi z dobrodelnostjo. Za projekt Botrstvo je poklonil svoje smuči, ki so dosegle vrednost 45.000 evrov, s tem pa so bila zbrana sredstva za 250 otrok."Zakaj ne bi smuči, ki jih ne potrebujem več, podaril v dober namen in pomagal nekomu, ki potrebuje pomoč," je svojo potezo pospremil najboljši skakalec na svetu. Prevc je smuči, kupilo jih je podjetje Bauhaus, na odru tudi podpisal.

Smučarski večer se je nato na Kongresnem trgu nadaljeval z zabavnim delom za športnike in več tisoč navijačev.

Sprejem pri predsedniku

Že pred sprejem na Kongresnem trgu sta športnike sprejela predsednik Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Predsednik države je dejal, da je v štirih dneh v Planici, pa tudi mnogokrat drugje, ob drugih športnih prireditvah, začutil tisto povezanost Slovencev, ki je pravzaprav v četrt stoletni zgodovini naše države ni še nikoli.

"Dostikrat pravim, da si Slovenci ne moremo privoščiti dveh domovin. Imamo eno državo, imeti moramo tudi eno domovino. Tam je plapolala ena zastava. In ne glede na vse razlike med nami so bili vsi navijači ne samo ponosni na športne dosežke, ampak tudi osupli sami nad sabo. Ta slika, ki jo imamo verjetno vsi pred očmi, ne bo nikoli pozabljena," je še dejal Pahor.

Kot predstavnik športnikov pa je spregovoril Prevc, ki je dejal, da so se vsi športniki v minuli sezoni borili v svoji disciplini in za svoj šport, vse pa je združevala država, za katero nastopajo. Kot je dodal, športniki velikokrat slišijo, da so Slovenci narod, ki nima prave narodne zavesti, s čemer pa se sam že dlje časa ne strinja. Prevc je pojasnil, da so športniki in navijači v celi zimi prikazali, da so Slovenci tisti, ki vedo, kaj pomeni stati pod slovensko zastavo in mahati z njo.

Sprejem v predsednikovi palači se je sicer začel z minuto molka v spomin na žrtve jutranjih terorističnih napadov v Bruslju.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:03 22.marec 2016.

    Ojoj,kje ste stresli ta dva modela z mikrofoni ! VAL 202 slaba reklama ! Razočaran .