Šport
9 ogledov

"Pričakujem novo dobro tekmo"

Tina Maze
1/9
EPA
Tina Maze je v manj kot mesecu dni zabeležila dve zmagi v svetovnem pokalu in prevzela tudi skupno vodstvo. Sredi novembra je bila najboljša na slalomu v Leviju, v Lake Louisu pa je vso konkurenco pokorila še v smuku.

"Prve dni je zelo težko najti tisto potrpežljivost, ki jo zahteva smuk in spremeniti filozofijo, ko prihajaš iz slaloma in veleslaloma, ni najbolj enostavno. To sem ujela zelo hitro in sem zadovoljna, saj sem res dobro smučala po smukaški progi. Na smukaških smučeh nisem bila od avgusta. To je dolga doba. Malo smo vmes vadili superveleslalom, takega smuka pa nisem imela od avgusta. Izkušnje, ki jih imam, tekme, ki so za mano, mi pomagajo, da z vizualizacijo prikličem prave občutke," je po 25. zmagi v svetovnem pokalu povedala Tina Maze.

Na tekmovališča se je po skoraj letu dni in poškodbi ponovno vrnila Američanka Lindsey Vonn. "Glede na vse, kar se ji je dogajalo, je korektno opravila s prvo tekmo. Lahko naprej gradi na tej tekmi. Videla sem, da je bistveno bolj pazljiva, kot je bila prej. To je dobro, saj ni dobro iti z glavo skozi zid, ko so pogoji slabi. Malo je potrebno 'zabremzati'. Vse te izkušnje so jo malo spremenile, kljub temu pa ostaja ena izmed najboljših smučark," je ocenila Mazejeva.

Na drugi smuk že manj nervozno

Danes jo v Lake Louisu čaka še drugi smuk. "Pričakovanja so podobna, kot danes, bom pa malo manj nervozna. Danes sem bila precej živčna, ker sem izpustila tretji trening. Ta dva dneva sta bila neskončno dolga, kar nisem mogla dočakati starta. Sedaj bom gotovo bolj mirna in jutri pričakujem novo dobro tekmo," je napovedala Mazejeva.

Tina Maze je bila na prvem treningu druga, na drugem pa najhitrejša. "Presenetila me je na prvem treningu, ko sem pričakoval, da bo kakšno sekundo zadaj. Bila pa je takoj spredaj. Zato smo ji po drugem treningu, ko je zmagala, namenili počitek. Tako na tretjem treningu, ki je bil, kar se pogojev tiče, kopija drugega, ni nastopila. Vedeli smo, da prihaja slabo vreme. Ni bilo mogoče trenirati v slabših razmerah, kot so bile danes. In Mazejeva je odlično reagirala na današnje sneženje," je dejal vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi.

Morda najboljša ekipa v zadnjih letih

Po uvodni tekmi v Söldnu, ko je bila razočarana, Mazejeva niza vse boljše predstave. "Prepričan sem bil, da je v dobri formi in da smo dobro trenirali. Tehnika, kondicija in mentalna razpoložljivost tekmovalke so plod dela celotne ekipe. Mogoče mi je uspelo sestaviti celo najboljšo ekipo v zadnjih letih. Dokaz so rezultati. Mazejeva je vsestranska smučarka, ki črpa svojo moč iz veleslaloma, in taka se je rodila, posledično pa je hitra. Slalom zahteva več ponovitev, kot smuk. Prvi trening je bil pomemben, ker od avgusta ni imela na nogah smukaških smuči. Oba treninga, na katerih je nastopila, nista bila dovolj, da je danes zmagala. Pred tekmo je bila sicer zelo živčna, smuči so bile zelo hitre, najhitrejše," je ocenil Massi.

Komentarjev 1
  • matermila 09:53 06.december 2014.

    Čestitke.Mislim,da je Tina letos edina,ki lahko zmaga v vseh disciplinah,take kompletne smučarke trenutno ne vidim v tem cirkusu.