Šport
335 ogledov

Pritisk se stopnjuje: kje je Peng Shuai?

Peng Shuai Epa
Kitajski trg je med najbolj pomembnimi za WTA.

V primer izginule kitajske teniške igralke Peng Shuai se je odločno vključilo tudi združenje teniških igralk WTA. Kitajski je zagrozilo z odvzemom vseh turnirjev, če bo usoda igralke še naprej ostala neznana in če Kitajska ne bo raziskala obtožb o spolnem napadu na športnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pengova, nekdanja zmagovalka Wimbledona in odprtega prvenstva Francije v dvojicah, je na začetku meseca izginila neznano kam, odkar je vplivnega člana kitajske komunistične partije Gaolija Zhanga obtožila, da jo je v dolgoletni zvezi prisilil k spolnim odnosom.

Obtožbe so nato s kitajske platforme Weibo, ki je podobna Twitterju, hitro izginile, izgubila pa se je tudi vsaka sled za igralko. Teniško združenje je nato zahtevalo dokaz, da je igralka na varnem, pozivu pa so se pridružili številni teniški zvezdniki, vključno z Naomi Osaka, Novakom Đokovićem in s Sereno Williams.

Uradna Kitajska pa preprečuje vsakršno debato o tem primeru. Na nacionalnem medmrežnem iskalniku MeToo je iskanje njenega imena blokirano.

tenis lopar strune Avtentičnost sporna Šport Oglasila naj bi se izginula Kitajka, vsebina vzbuja velike skrbi

Vodja WTA Steve Simon pa je šel korak dlje in za CNN izjavil, da je združenje za varnost in zdravje pripravljeno zapraviti milijone dolarjev, ki jih ponuja posel na cvetočem kitajskem trgu. "Vsekakor smo pripravljeni prekiniti vse posle na Kitajskem in se soočiti z vsemi zapleti, ki jih to prinaša. To, kar se dogaja, je večje od posla. Ženske je treba spoštovati in ne cenzurirati," je odločno dejal Simon.

Ne gre spregledati, da je prav kitajski trg v tem trenutku med najbolj pomembnimi za WTA. Med drugim je Shenzhen potrjen kot gostitelj zaključnega turnirja najboljše osmerice igralk za obdobje 2019-2028, denarne nagrade pa so tam zvišali s sedmih na 14 milijonov dolarjev. Letos je zaradi zapletov s pandemijo koronavirusa tekmovanje sicer prevzela mehiška Guadalajara.

Pritisk na Kitajsko, da razišče, kje je izginula športnica, se stopnjuje. Uradnih informacij iz Pekinga ni. Je pa kitajski medij CGTN, ki je v državni lasti, v sredo pozno po slovenskem času objavil elektronsko sporočilo, ki naj bi ga na združenje WTA poslala 35-letna Pengova. V elektronskem sporočilu naj bi igralka zapisala, da njene pred tem izrečene "obtožbe niso resnične". Ob tem je dodala, da "ni izginila ter da ni v težavah".

Toda takoj so se pojavili dvomi o avtentičnosti pisma, saj je bilo sporočilo napisano v nerodnem jeziku, obenem pa se je izkazalo, da je televizija po vsej verjetnosti prikazala le posnetek računalniškega zaslona, ki ga je možno prirediti. Združenje WTA se zato še naprej trudi, da bi vzpostavilo stik z igralko, kar pa se še ni zgodilo.

"Ta izjava, ki so jo objavili kitajski državni mediji, samo še bolj potrjuje mojo skrb glede lokacije Peng Shuai in njene varnosti," so na WTA pred dnevi zapisali v izjavi za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice