Šport
8117 ogledov

Slovenija še med živimi!

Slovenija EP v rokometu Epa
Rokometaši Slovenije so proti Špancem dosegli nujno potrebno zmago.

Za reprezentanco Slovenije na tekmi s Španijo štela le zmaga, po sijajnem drugem polčasu jo je tudi dosegla (31:26). Slovenija mora v sredo premagati še Češko, le v tem primeru si lahko izbori morebitni nastop v polfinalu, poln izkupiček pa ji lahko prinese tudi boj za končno peto mesto ter neposredno uvrstitev na SP 2019.

Slovenija je sploh prvič ugnala Španijo na velikih tekmovanjih, pred tem ji je mero vzela le na kvalifikacijskem turnirju za OI 2016. Ključno vlogo pri zmagi Slovenije, s katero se je Španiji maščevala za poraz na lanskem SP, je imel vratar Urh Kastelic (12 obramb), ki ga je selektor Veselin Vujović v ekipo uvrstil za zadnji dve srečanji v skupinskem delu.

Tekmo med Slovenijo in Španijo sta sodila Romuna Constantin Din in Sorin-Laurentiu Dinu, ki sta slovenskim navijačem načenjala živce na uvodni tekmi EP proti Makedoniji. Tokrat na potek obračuna nista pretirano vplivala.

veselin vujović Dobili opravičilo Šport Hrvati ogorčeni nad Vujovićem: "To je sramota, šel je predaleč!"

Prvi gol na srečanju so zabili Španci, za Slovenijo je led prebil Vid Kavtičnik. V šesti minuti je za prvo vodstvo z zadetkom iz protinapada poskrbel Darko Cingesar (3:2), v vratih pa je blestel novinec v ekipi Urh Kastelic. Slednji je bil gonilna sila naleta, v katerem sta Igor Žabič in Kavtičnik, kljub izključitvi Blaža Blagotinška, povišala prednost Slovenije (5:2) in izsilila špansko minuto odmora. Sledil je hiter odgovor Špancev (5:4), glavno besedo je imel Valero Rivera.

V naslednjih napadih je španska obramba delovala bolj trdno in aktualni evropski podprvaki so izvedli preobrat (6:8), po katerem je Vujović zahteval time-out. Ta je obrodil sadove, z zadetkom Žige Mlakarja (8:8) je bil izid spet poravnan. V nadaljevanju so Španci vodili za gol ali dva, učinkovit je bil predvsem Ferran Solé, Slovenijo pa je v igri držal razpoloženi Kastelic, v prvem polčasu je zbral kar osem obramb. Romunska sodnika sta medtem z nekaterimi odločitvami zmedla obe ekipi.

Pri Špancih se je v zaključku prvega dela razigral Raúl Entrerríos, pri Sloveniji pa Borut Mačkovšek in Vujovićeva četa je na glavni odmor odšla z minimalno prednostjo (13:12).

Urh Kastelic | Avtor: Epa Epa

Tudi na začetku drugega polčasa so Slovenci znali najti pot skozi špansko obrambo in po golu Blaža Janca v 35. minuti je prednost spet narasla (18:15), še lepše pa je kazalo dve minuti kasneje (20:15). Nalet Slovenije je ustavil Eduardo Gurbindo (20:16), toda Španci se niso uspeli približati.

Tretjeuvrščena reprezentanca lanskega SP ni popuščala in v 43. minuti je vodila že za šest golov (24:18). Španci niso našli pravega načina za nov naskok in Slovenija je zlahka vzdrževala izdatno prednost (28:22). V 54. minuti je posijal zadnji žarek upanja za Špance (28:24), po zadetku Blagotinška v 57. minuti (30:26) in ubranjeni sedemmetrovki Matevža Skoka pa so se razblinili še zadnji dvomi o slovenski zmagi. Končni rezultat je bil za pet zadetkov nagnjen v korist Slovenije (31:26).

Pri zmagovalcih je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč s petimi zadetki, po štiri sta dodala Blagotinšek in Mačkovšek. Pri poražencih je Ferran Solé vpisal šest golov.

EP v rokometu, skupina II:

Slovenija - Španija 31:26 (13:12)
Marguč 5, Mačkovšek, Blagotinšek po 4; Solé 6, Figueras 4.

Makedonija - Češka 24:25 (13:11)
Taleski 5; Horak 8, Kasparek 6.

Pari zadnjega kola (sreda):
Slovenija - Češka
Makedonija - Danska
Nemčija - Španija

LESTVICA:
1. Danska 6 točk
2. Španija 4
3. Nemčija 4
4. Češka 4
5. Slovenija 3 
6. Makedonija 3

Komentarjev 4
  • forex 20:54 23.januar 2018.

    Kapo dol,naj zmaga igra,ne sodniki. Slovenija do medalje,s tako igro zlato ne uide. Naj zmaga rokomet.

  • res.no 20:42 23.januar 2018.

    Carji ste igralci in trener! Poklon! Drzimo pesti se naprej!!!!

  • stary1 20:04 23.januar 2018.

    jaz bi ga pa peljal k kakšnemu pedru,

Sorodne novice