Šport
666 ogledov

Prvič do kolajne tudi v enojcu

Anja Osterman Epa
Ostermanova srebrna na SP v Halifaxu.

Slovenska kajakašica Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu v Halifaxu vendarle prišla do tako želene kolajne. V disciplini 200 metrov je zasedla drugo mesto, premagala jo je le Novozelandka Lisa Carrington, ki je bila najboljša že na 500-metrski razdalji, na kateri je bila Ostermanova šesta.

Koprčanka je tako osvojila svojo četrto kolajno na svetovnih prvenstvih, a prvo v posamični konkurenci. Pred tem ima do zdaj s prvenstev tri kolajne v dvojcu skupaj s Špelo Ponomarenko Janić, s katero se je po lanski sezoni razšla.

"Super je, danes je peti dan tekmovanja in iz tekme v tekmo mi je šlo bolje. Po včerajšnji 500-metrski tekmi, kjer sem medaljo izgubila v zadnjih 40 metrih, se je danes vse poklopilo in sem bila druga. Taktika je bila takšna kot ponavadi na 200 metrov - dober start in na polno do cilja. Nisem vedela, kaj pričakovati, saj je veter zelo močan. Na koncu se je vse dobro izteklo, zelo sem zadovoljna," so bile uvodne besede nove svetovne podprvakinje.

Ob tem je še dodala: "Med samo tekmo nisem vedela, na kateri poziciji sem, saj sem bila na progi sedem. Vedela sem, da veslam dobro. Upala sem, da bom s takšnim občutkom prišla tudi v cilj. Ko sem pogledala okoli sebe in videla, da sem dobila to medaljo, sem bila res zadovoljna. Občutek je super, ker je to moja prva medalja v K1. Vesela sem, da se letošnja sezona tako dobro razpleta."

Počitka ne bo, saj se 18. avgusta v Münchnu v sklopu evropskega prvenstva več športov, kjer bodo istočasno potekala prvenstva stare celine v devetih športih, začenja še drugi vrhunec sezone: "Čez deset dni je še evropsko prvenstvo. Nanj se bom pripravljala na Slovaškem skupaj s trenerjem, ki ga tukaj ni. Ciljam na visoka mesta tudi na evropskem prvenstvu."

Za Ostermanovo je to četrta kolajna s svetovnih prvenstev, druga srebrna, saj je tri osvojila v kajakaškem dvojcu skupaj s Špelo Ponomarenko Janić. Leta 2019 sta bili na svetovnem prvenstvu v K2 200 m drugi v Szegedu, v sezonah 2017 in 2019 pa tretji v K2 500 m. Ob tem sta bili še evropski prvakinji v K2 200 m leta 2021, leta 2017 pa drugi na EP v K2 500 m. Ostermanova se sicer lahko pohvali tudi s kolajno v kajakaškem enojcu s sredozemskih iger leta 2018 ter kolajnami s tekem svetovnega pokala.

Z uspehom v Halifaxu je postala druga slovenska sprinterka na mirnih vodah s posamično kolajno s svetovnih prvenstev. Leta 2006 je bila Špela Ponomarenko Janić druga v K1 200 metrov na svetovnem prvenstvu v Szegedu, v enojcu na svetovnih prvenstvih pa je osvojila še tri bronaste kolajne na 200-metrski razdalji.

Dobro je v finalu B kajakašev na 200 metrov veslal tudi Vid Debeljak. Zmagal je Izraelec Stav Mizrahi, za njim pa sta z zaostankom 0,18 sekunde prišla Debeljak in Čeh Martin Sobišek. Na koncu je bil Debeljak tretji, saj so tisočinke šle v prid češkemu tekmovalcu. V finalu A si je naslov svetovnega prvaka na tej razdalji priveslal Španec Carlos Arevalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice