Šport
13 ogledov

Prvo zlato v Kenijo, danes meče Kozmus

edna kiplagat kenija maraton sp koreja EPA
Svetovno prvenstvo se je začelo z ženskim maratonom, kjer so trojno zmago osvojile Kenijke. Popoldne bosta kot prva slovenske barve zastopala Primož Kozmus in Nina Kolarič.

Primož Kozmus, zlati olimpijec in branilec naslova, bo na 13. svetovnem prvenstvu v atletiki ob 15. uri tekmoval v kvalifikacijah meta kladiva, Nina Kolarič pa bo ob 13.15 nastopila v kvalifikacijah skoka v daljino. Prvi dan v Južni Koreji bosta to edina nastopa desetčlanske slovenske odprave. Slovenski rekorder si bo skušal izboriti finalni nastop na največji tekmi leta v sezoni, v kateri se je vrnil na tekmovališča po enoletni odsotnosti. "Položaj je sedaj povsem drugačen, kot je bi pred dvema letoma. Imam 20. izid, kar je povsem drugače, kot tedaj, ko sem bil v vlogi favorita. Ostajata pa nespremenjena cilja na SP, to je daljava 78 m in finalni nastop," je bil jasen Kozmus, ki bo nastopal v skupini B. Avtomatična kvalifikacijska norma bo 77 metrov, v finale pa se bo uvrstila najboljša dvanajsterica po doseženih izidih.


Zgodovinska trojna kenijska zmaga

Kenijka Edna Kiplagat je osvojila prvo zlato medaljo prvenstva v Južni Koreji. Maratonsko progo na 42 km in 195 metrov je pretekla v času 2:28:43, za zgodovinsko trojno kenijsko zmagoslavje pa sta s srebrom in bronom poskrbeli Priscah Jeptoo (2:29:00) in Sharon Cherop (2:29:14). V prvi od dveh končnih odločitev uvodnega dne, ob 14. uri bodo na 10.000 metrov tekle atletinje, je 31-letna Kiplagatova upravičila vlogo ene izmed favoritinje. Lastnica tretjega najboljšega časa sezone in mati dveh otrok je padla na postaji za okrepčila v zaključku nastopa, vendar se je kmalu zatem po 36 kilometrih oddaljila od rojakinj in na koncu zmagovito dvignila roki ter po presenetljivem zmagoslavju leta 2010 na prestižnem maratonu v New Yorku dosegla največji uspeh kariere. Med 54 maratonkami je bila na dokaj težki progi v središču Daeguja četrta Etiopijka Bezunesh Bekele.

Branilec naslova izpadel v kvalifikacijah

Avstralec Steve Hooker, branilec naslova v skoku s palico, je izpadel že v kvalifikacijah. Hooker, tudi olimpijski zmagovalec iz Pekinga 2008, je ostal brez rezultata, ker je trikrat podrl letvico na svoji začetni višini 5,50 metra. V zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami. Na tekmovališča se je vrnil šele pred mesecem dni, pred tem pa je moral zaradi poškodbe kolena počivati osem mesecev. Oktobra lani je v New Delhiju v Indiji drugič zapored osvojil naslov prvaka britanske skupnosti narodov. Hooker, ki je na lestvici vseh časov v dvorani drugi (6,06 m) za legendarnim svetovnim rekorderjem Sergejem Bubko (6,15 m), je poškodovan tekmoval že leta 2009 v Berlinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.