Šport
15 ogledov

Rafa in Nole za sanjski finale

Nadal Ferrer OP Francije Roland Garros polfinale Pariz
1/12
EPA
Rafael Nadal je z zgolj petimi izgubljenimi igrami v polfinalu Roland Garrosa odpihnil rojaka Davida Ferrerja in se uvrstil v finale. Tam bo njegov nasprotnik Novak Đoković, ki je presenetljivo gladko, s tri proti nič v nizih, odpravil Švicarja Rogerja Federerja.

Številka ena svetovnega tenisa, Srb Novak Đoković, je drugi finalist teniškega odprtega prvenstva Francije. V današnjem polfinalu je po treh nizih s 6:4, 7:5, 6:3 premagal tretjega nosilca Švicarja Rogerja Federerja.

V prvem nizu je bil Federer tisti, ki je nasprotniku prvi odvzel servis. A je Đoković hitro odgovoril in prvi niz osvojil v 34 minutah.

Tudi v drugem nizu je bolje začel Federer, ki je povedel s 3:0, ob tem je Noletu kar dvakrat odvzel začetni udarec. A je Đoković izid poravnal, toda kmalu nato je Srb spet popustil. Federer je serviral za zmago v drugem nizu, toda priložnosti ni izkoristil, saj je Novak spet izenačil, nato pa v dvanajsti igri dosegel odločilen break.

Đoković še nikoli ni izgubil dvoboja, potem ko je povedel z 2:0 v nizih. In tudi tokrat ga ni. V tretjem nizu je rutinsko pripeljal dvoboj do konca.

Nole bi ob osvojenem naslovu ponovil dosežka Donalda Budgea in Roda Laverja, ki sta naenkrat imela v lasti vse štiri lovorike za grand slam. "To bi bila izpolnitev mojih sanj, vendar pa se želim najprej poveseliti ob zmagi v polfinalu ter šele nato razmišljati o finalu," je po dvoboju v francoščini dejal Đoković. "Rafa je danes prikazal res prepričljivo predstavo, igral je svoj najboljši tenis, zato je favorit v finalu. Upam le, da bo dvoboj krajši, kot je bil tisti v Avstraliji," se je pošalil Đoković, ki je danes vendarle dobil dolgo želeno oddolžitev po treh porazih v polfinalih Rolanda Garrosa.

Neusmiljeni Nadal

Neusmiljeni Rafael Nadal ni pokazal niti trohice sočutja do prijatelja in rojaka Davida Ferrerja, ki ga je v španskem polfinalnem obračunu Roland Garrosa poslal domov s 6:2, 6:2 in 6:1. Nadal je zdaj le še tri nize oddaljen od tega, da bi postal prvi teniški igralec v zgodovini, ki bi sedemkrat osvojil "pokal mušketirjev".

Prvi petkov polfinale pri posameznikih je za 55 minut prekinil dež, tako kot začetek prvega včerajšnjega polfinala pri posameznicah. Nekdanja številka ena moškega tenisa Nadal letos na Roland Garrosu kaže vrhunsko formo. Šestkratni zmagovalec pariškega turnirja do finala ni oddal niti enega niza.

"To je bil moj najboljši dvoboj letos tukaj. Pred polfinalom nisem pričakoval ničesar, vsaj ne proti enemu najboljših igralcev na svetu na peščenih igriščih. David, zelo mi je žal, je eden izmed mojih najboljših prijateljev v teniški turneji in si je zaslužil finale. Želel sem le dati največ od sebe in mislim, da mi je uspelo. Za mano je sijajen dvoboj in sem zelo vesel, da sem v finalu," je takoj po dvoboju dejal Nadal in se preizkusil tudi v francoščini, za kar je požel glasen aplavz publike.

"Ni skrivnosti. Trdo delam vse življenje, da lahko potem uživam v takšnih trenutkih, kot je današnji. Trudim se biti osredotočen, prikazati najboljše v vsakem trenutku, ostati čim bolj skromen," je še dejal 26-letni Nadal, ki je vpisal svojo že 50. zmago v dvobojih Roland Garrosa; izgubil je le enkrat leta 2009 v osmini finala proti Švedu Robinu Söderlingu.

Borg bo kmalu zgodovina

Nadal je Ferrerju šestkrat odvzel servis, medtem ko je sam ubranil nasprotniku obe žogici za "break". Dvoboj je trajal 106 minut, končno razmerje točk je bilo 77:44. Ferrer je napravil 32 neizsiljenih napak, Nadal pol manj, Nadal je zbral 25 winnerjev. Na letošnjem Rolandu Garrosu je Nadal izgubil le eno od 61 iger na svoj servis.

Nadal svojemu rojaku ni pustil dihati in izkoristil že prvo zaključno žogico s forehand winnerjem v tretjem nizu. V finalu se bo na videz neustavljivi Majorčan pomeril z zmagovalcem iz leta 2009 Rogerjem Federerjem ali številko ena svetovnega tenisa Novakom Đokovićem.

Majorčan lovi svojo rekordno že sedmo lovoriko na rdečem pesku Rolanda Garrosa, s čimer bi presegel Šveda Björna Borga, ter enajsto lovoriko na turnirjih za grand slam, s čimer bi se izenačil z Borgom in Rodom Laverjem.

OP Francije, polfinale:

Rafael Nadal (Špa/2) : David Ferrer (Špa/6) 6:2, 6:2, 6:1;

Novak Đoković (Srb/1) - Roger Federer (Švi/3) 6:4, 7:5, 6:3

Komentarjev 1
  • doomchi 21:23 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **