Šport
19 ogledov

Ratej: ''V finalu si želim šest metov''

martina ratej met kopja Nebojša Tejić/STA
Slovenski atleti na olimpijskih igrah v Londonu nadaljujejo z dobrimi predstavami. Martina Ratej je v kvalifikacijah kopje vrgla 63,60 m daleč in se brez težav uvrstila v četrtkov finale.

Ratejeva je v prvi seriji naredila napako, v drugi pa brez težav presegla kvalifikacijsko mejo 62 metrov. ''Zelo sem zadovoljna, da mi je uspelo. Po prvem metu me je malo skrbelo, da se ne bi ponovili Helsinki. Šla sem po nasvet k trenerju, ki mi je rekel, naj začnem počasneje. Bolj trezno sem šla v sam met, da pač moram res vse podrediti metu in to se je zgodilo. Vedela sem, da sem sposobna, ampak v kvalifikacijah je nekaj treme, nervoze. V prvem metu se je zgodil tisti kiks, ki se mi dogaja skozi celo leto. Vesela sem, da sem v finalu,'' je dejala 30-letna Ratejeva. Kaj je šlo narobe v prvem metu? ''Prehitro sem začela in na koncu sem se sesedla. Isto je bilo v Helsinkih. Drugega sem šla počasneje in ga poizkušala tehnično bolje izvesti. Bil je dober met.''

Slovenska rekorderka je zadnje priprave pred prihodom v London opravila v Celju, kjer je metala daleč. ''Ja, zadnji teden se je forma močno dvignila. Realno je bilo za pričakovati, da uvrstitev v finale ne bi smela biti težava. Ampak trije meti so trije meti.'' In kakšni so načrti za finale? ''Moj cilj je dati vse od sebe. Ne vem, kaj bo, ampak zagotovo se bom potrudila. Pred odhodom sem rekla: 'Začetek sezone je bil dober, pa naj bo še konec.' Prvi cilj v finalu je priti med osem. Iti že prvi met na polno. Če ne bo šlo, bom zagotovo korigirala, da bom prišla med osem, potem pa spet napadla. Želim si šest metov in enega najboljšega.'' Najboljšega v karieri? ''Zagotovo upam, da bi bil najboljši v karieri, ampak tudi če bo najboljši met letos (najboljši Martinin izid sezone je 66,24 m, op. p.), bom zelo zadovoljna. Tudi s tem bom zelo visoko.'' Koliko pa bo potrebno vreči za uvrstitev med osmerico, ki bo imela potem na voljo še tri mete? ''Zagotovo okrog 62 metrov.''

Ratejeva je seveda spremljala veliki uspeh Primoža Kozmusa. Ta je imel sinoči sprejem v slovenskem pubu, kamor pa slovenska šampionka zaradi današnje tekme kajpak ni odšla. ''Nisem takoj zaspala. Malo me je vleklo k Primožu. Zelo sem bila ponosna. Rada bi bila z njim na podelitvi ali na zabavi, ampak bo prišel še ta čas. Super, da mu je uspelo. To je res izjemno. Dokazal je, da je skorajda brez trenerja sposoben bit vrhunski. Vsa čast,'' je dejala Martina, ki bo do finala – ta se v četrtek začne ob 22. uri – opravila še en ali dva treninga, preostali čas pa namenila počitku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.