Šport
26 ogledov

Rogerja ni strah: "Raje star 30 kot 20"

Roger Federer : David Ferrer 6:1, 6:4 Reuters
Na turnirju v Montrealu Roger Federer ta ponedeljek praznuje svoj 30. rojstni dan. Z mejnikom, ko so le še redki osvajali grand slame, se Švicar ne obremenjuje preveč.

"Rojstni dnevi se dogajajo, so del življenja. Vesel sem, da postajam starejši. Raje sem star 30 kot 20," ob svojem 30. rojstnem dnevu, ki ga praznuje ta ponedeljek, pove Švicar Roger Federer. Nekdanji prvi igralec z lestvice ATP je tako presegel mejnik 30, ko le še redki osvajajo turnirje za grand slam. Od njegovega zadnjega (rekordnega, 16.) mineva že več kot leto in pol, letos pa je zaigral v le štirih finalih turnirjev ATP in se trikrat prebil v finale. "Leta me pri pripravah na turnirje ne ovirajo. Sem bolj pozoren na svoje telo? Sem. Sem pametnejši? Sem. Sem bolj izkušen? Sem. Ali imam že prej tisoč dvobojev v telesu? Imam," pluse svoje starosti izpostavlja trenutno tretji na jakostni lestvici, ki je šest oziroma pet let starejši od Srba Novaka Djokovića in Španca Rafaela Nadala.


Po 30 le redki osvojijo grand slam

Seznam tenisačev, ki so grand slam osvojili stari 30 ali več, je zelo kratek. Leta 1972 se je to sicer zgodilo kar dvakrat: Andres Gimeno je OP Francije osvojil pri 34, Ken Rosewall pa OP Avstralije pri 37. Tista generacija je imela še nekaj 30-letnikov z grand slamom, med njimi je bil leta 1969 Rod Laver – v letu, ko je dopolnil 30 let, je celo osvojil vse štiri slame. V naslednjih letih se je starost zmagovalcev največjih turnirjev postopno nižala in tako v modernejši dobi med starejšimi zmagovalci enega od štirih velikih turnirjev najdemo Andreja Agassija (OP Avstralije 2003 pri 32 letih), Jimmyja Connorsa in Peta Samprasa (OP ZDA 1983 oziroma 2002 pri 31 letih) in Andresa Gomeza (OP Francije 1990 pri 30 letih).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.