Šport
20785 ogledov

Rogličeva lekcija Pogačarju in konkurenci

Primož Roglič po Baskiji kronometer Reševalni pas/Twitter
S kronometrom v Bilbau se je začela letošnja tradicionalna dirka po Baskiji, na kateri sta se prvič letos soočila slovenska asa.

Šestdeseta dirka po Baskiji se bo končala v soboto s šesto etapo, današnji 13,9 kilometra dolg kronometer pa je začrtal smernice za prihodnje dni.

Tako Rogliču kot Pogačarju je bila trasa uvodne vožnje na čas pisana na kožo. Začela se je z 2,6 km dolgim vzponom, nato je sledil lažji spust do zaključka, ko je kolesarje čakal do 19-odstotni naklon v zadnjih 500 metrih do parka Etxebarria.

Primož Roglič in Tadej Pogačar Pred vrati spektakla Šport Kje in kako lahko gledate prvi veliki spopad Rogliča in Pogačarja v novi sezoni?

V baskovski metropoli se je med prvimi na štart podal Primož Roglič (Jumbo-Visma) in ob prihodu v cilj pričakovano postavil najboljši čas, kolesaril je 17 minut in 17 sekund. Za 28 sekund je ugnal do tedaj vodilnega Novozelandca Patricka Bevina (Cycling Academy).

Nato se je med omenjena vrinil  Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ta je za moštvenim kolegom zaostal za 18 sekund. Še bolje se je odrezal Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Američan je za Zasavcem zaostal le dve sekundi. 

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) se je na progo podal zadnji, malce po 17. uri. Na vmesnem času približno ob polovici proge je bil Gorenjec za dve sekundi hitrejši od Rogliča. V nadaljevanju pa je popustil in že pred zaključnim vzponom izgubil kar precej časa. Za Rogličem je zaostal za 28 sekund. Razdelil si je peto mesto z Bevinom in Britancem Adamom Yatesom (Ineos Grenadiers).

Tretji Slovenec na dirki, Jan Polanc (UAE Team Emirates) je uvodno preizkušnjo baskovske pentlje končal s časom 18:30 in zasedel 50. mesto.

Zmagovalec dirke Pariz - Nica, Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) je za Rogličem zaostal 31 sekund in zasedel deseto mesto. Nizozemec Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe) je zaostal 36 sekund, Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) pa je bil še devet sekund počasnejši. Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious) je za zmagovalcem zaostal 49 sekund, osem sekund hitrejši od Ekvadorca pa je bil Švicar Marc Hirschi (UAE Team Emirates). Španec Alejandro Valverde (Movistar) je bil kronometer končal s časom 18:00.

V torek bo na vrsti druga etapa od Zalle do Sestaa. Dolga je 154,8 km, najtežji pa je zadnji del z vzponom na Asturiano 14 km pred koncem ter zadnjim, nekaj sto metrov dolgim vzponom do cilja v Sestau.

Komentarjev 1
  • Avatar crusader666
    crusader666 06:02 06.april 2021.

    Čestitke Rogla in lepo si prizemljil mladinca, ki je postal precej "naduvan" in misli, da se vse vrti okol njega! Bravo še enkrat!

Sorodne novice