Šport
25234 ogledov

Rogličev neopevani pomočnik: "Nikogar ne želim prizadeti, toda Primož ..."

Primož Roglič in Jos van Emden Profimedia
Jumbo-Visma je podaljšala pogodbe trem izjemno pomembnim členom ekipe.

Iz nizozemske kolesarske ekipe Jumbo-Visma so sporočili, da so vsaj za dve leti še podaljšali pogodne trem zelo pomembnim kolesarjem, Stevenu Kruijswijku, Robertu Gesinku in Josu van Emdnu. Omenjena trojica je tako sledila vzoru dveh mladih superzvezdnikov, saj sta pogodbi nedavno podaljšala že Wout van Aert ter Sepp Kuss.

Gre za trojico "staroselcev" ki so pustili neizmeren pečat na zadnjem desetletju ekipe, ki se je v zadnjih letih izoblikovala v edino moštvo, ki lahko po kvaliteti kadra resno konkurira sloviti angleški ekipi Ineos (nekdanji Sky).

Tadej Pogačar Tirreno-Adriatico Neizbežno Šport "Takoj ko kolesar uspe, ljudje mislijo, da je dopingiran"

"Jos, Steven in Robert so pomagali izoblikovati novo kulturo znotraj ekipe. So del te velike spremembe znotraj naše ekipe, ki se je začela nekje okoli leta 2013. Pomagali so oblikovati način, kako delujemo in se obnašamo drug do drugega," je o svojih zdaj že legendarnih članih ekipe spregovoril menedžer ekipe Richard Plugge.

"To so kolesarji, ki so nas opozorili, kako bi lahko in bi tudi morali stvari izvajati drugače. To mi je bilo zelo všeč. Marsikaj smo skupaj preživeli, zato sem še posebej vesel, da bomo skupaj preživali vsaj še dve sezoni."

Novica je zagotovo razveselila tudi slovenskega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča, saj gre za tri izjemno pomembne člene, ki mu bodo stali ob strani in pomagali pri naskoku na sam vrh najpomembnejših dirk sveta.

Primož Roglič, Jumbo-Visma | Avtor: Epa Epa

Steven Kruijswijk je bil namreč vsega slabi dve leti nazaj celo tretji na Dirki po Franciji in bo eden izmed ključnih pomočnikov pri Primoževem letošnjem naskoku na Tour, morda pa bo celo zasedel mesto sokapetana, saj je Roglič nedavno izrazil željo, da bi nizozemska ekipa imela na Touru več kapetanov, s čimer bi ga precej razbremenili, saj bi se konkurenti morali osredotočiti na več kolesarjev iz Jumbo-Visme, ne zgolj nanj.

"Doživel sem vse, skozi kar se je morala ekipa prebiti v zadnjih letih. Toda nisem bil priča zgolj rasti ekipe, temveč tudi svoji rasti. Vse smo dosegli skupaj. Tudi v prihodnosti še vedno vidim pomembno vlogo zase znotraj ekipe. Upam, da bom še dosegal rezultate, kot sem jih že v preteklosti," je bil novice o podaljšanju vesel 33-letni Kruijswijk, ki se je pridružil Rabobankovi (takratno ime moštva) kontinentalni ekipi že leta 2007.

Za zagotovo enega najboljših kolesarjev v zgodovini ekipe pa velja tudi Robert Gesink, ki se je nekdaj z lahkoto uvrščal med deset najboljših na Dirki po Franciji, danes pa ima v ekipi povsem drugačno vlogo, saj se je popolnoma podredil moštvu in ne zasleduje več individualnih uspehov, pač pa je postal eden najpomembnejših Primoževih pomočnikov, ki narekuje tempo v glavnini na položnejših delih etape ter v samem začetku zaključnih klancev.

Primož Roglič, Jumbo-Visma | Avtor: Epa Epa

Tudi Gesink, ki se je ekipi Rabobank skupaj z van Emdnom pridružil leta 2006 in je zbral že deset nastopov na Touru, je z veseljem pozdravil podaljšanje pogodbe.

"Z ekipo sodelujem že tako dolgo, da točno vemo, kdo lahko od koga kaj pričakuje. Ekipa je neverjetno napredovala v zadnjih letih in rad bi še dalje bil del tega. Imam jih komaj 34, tako da verjamem, da lahko še ponudim svoje. Obožujem to, kar počnem, in še vedno sem na visokem nivoju, ki je zadnja leta postal zelo konstanten."

Nič manj pa ne bo Primož vesel ostanka tudi morda najmanj slovitega kolesarja izmed omenjene trojice, saj 36-letni van Emden velja za enega najboljših kronometristov ter bo ključni člen v vlaku Jumbo-Visme, ko bo potrebno narekovati tempo na ravninskih trasah ter nadzorovati prednost ubežnikov.

Primož Roglič in Jos van Emden | Avtor: Profimedia Profimedia

Večkratni nizozemski prvak v vožnji na čas je naravnost navdušen, da bo lahko še v prihodnje sodeloval z izjemnim Slovencem: "Moštveni kolegi, kot sta Primož Roglič in Wout van Aert, poskrbijo za to, da ostaneš lačen novih uspehov. Prihod Tonyja Martina v ekipo pa je poskrbel, da sem postal dosti še dosti boljši pomočnik, kot v preteklosti."

"Za Primoža in Wouta je resnično super delati. Nikokar nočem prizadeti, toda to sta zagotovo najboljša kapetana, za katera sem kdaj vozil. Tako na psihološkem, kot osebnem nivoju. Odličen občutek je, če jima lahko pomagaš. Dokler bom lahko na kolesu pomenil nekakšno dodano vrednost, si želim nadaljevati," pa je ob podpisu nove pogodbe pripravil pravi hvalospev na Rogličev račun van Emden.

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 07:32 31.marec 2021.

    Prav si povedala. Je eden najtežjih športov. Sam kolesarim že 25 let (tudi tekmoval sem), tako da, je lep ampak naporen šport.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:28 31.marec 2021.

    Tekmovalnega kolesarstva ne razumem najbolje, neka čudna pravila, bi si pa upala trditi, da je to eden najtežjih športov.