Šport
1585 ogledov

"Takoj ko kolesar uspe, ljudje mislijo, da je dopingiran"

Marc Hirschi Epa Marc Hirschi (desno) je januarja podpisal z UAE Team Emirates.
Švicarski zvezdnik v moštvu UAE Team Emirates pravi, da so pomisleki glede čistosti kolesarjev sestavni del športa.

Švicarski kolesar Marc Hirchi zaradi sporazuma o nerazkritju informacij še vedno ne more podrobno razpravljati o nenadni prekinitvi pogodbe z ekip DSM in posledičnega prestopa k UAE Emirates, kjer je združil moči s Tadejem Pogačarjem.

V začetku januarja je v kolesarskem svetu močno odjeknila novica o nenadnem koncu sodelovanja med 22-letnim Švicarjem, ki velja za odkritje kolesarske sezone 2020, in ekipo DSM, nekdanjim Sunwebom, s katero je imel pogodbo sklenjeno do konca leta 2021.

DSM je v uradni izjavi sporočila, da je bil razhod s Hirschijem sporazumen, drugih podrobnosti pa ni želela razkriti. "Ne morem veliko povedati o tem, ker imamo sporazum o nerazkritju informacij. Ponudila se mi je priložnost za odhod. Zdaj sem član UAE Emirates in zelo sem vesel, kako se je vse skupaj izteklo," je dva tedna po menjavi ekipe komentiral Hirschi, lani zmagovalec slovite klasike Valonska puščica in 12. etape dirke po Franciji, kjer je skupno zmago osvojil Pogačar.

Marc Hirschi | Avtor: Epa Zmagovalec dirke Marc Hirschi. Epa
Skrivnostne okoliščine Hirschijevega prestopa še vedno vzbujajo sumničavost kolesarske javnosti, kar pa Švicar, kot je povedal v intervjuju za L'Equipe, jemlje kot sestavni del športa.

"V kolesarstvu je to neizbežno. Takoj ko nekdo uspe, so ljudje prepričani, da je dopingiran. Počasi se učim živeti s tem. Poskušam sprejeti, da bodo vedno obstajali kritiki," je na špekulacije glede njegove nenadne selitve odvrnil Hirschi. "Enako se dogaja drugim kolesarjem, tudi Tadeju (Pogačarju. op. a.). Da bi to lažje odmislil, delam s psihologom, ki ni povezan s kolesarstvom. To mi pomaga, da se oddaljim od stresa. Sodelujeva že dve leti. Postal je moj prijatelj."

Povedal je še, da se je za prestop odločil tudi zaradi švicarskega vpliva v vodstvenem ustroju ekipe, pomembno vlogo pa je pri tem odigral tudi Pogačar. "Sprejel sem pravilno odločitev. Tukaj bom lahko napredoval. Pridružil sem se Tadeju, Brandonu, Mikkelu. Skupaj smo bili med desetimi najboljšimi mladinci na svetu. Direktor Mauro Gianetti je Švicar. Športni direktor živi v mojem rojstnem kraju," je dodal.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Hirschi je v dresu UEA Team Emirates debitiral nekoliko pozneje, kot je bilo sprva predvideno. Sezono bi moral začeti z dirkama UAE Tour in Boucles Drôme Ardèche, a je moral pred tem sanirati poškodbo kolka in odstraniti dva modrostna zoba. Ognjeni krst je doživel na dirki po Kataloniji, na kateri se bodo kolesarji merili do 28. marca. "Moj glavni cilj so klasike, na Touru pa bom pomagal Tadeju. Če bi imel Tadeja ob sebi že na lanski Liège-Bastogne-Liège, bi bila to velika prednost za nas," je sklenil Hirschi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice