Šport
139 ogledov

Presenetljiv zmagovalec prvega spomenika, med najboljšimi tudi Slovenec

Jasper Stuyven Profimedia
Prvi spomenik kolesarske sezone Stuyvenu.

Belgijec Jasper Stuyven je zmagovalec prve od petih največjih enodnevnih klasik oziroma kolesarskih "spomenikov" v sezoni. Na 299 km dolgi preizkušnji od Milana do San Rema je v zaključku z napadom presenetil tekmece in v cilju ugnal Avstralca Caleba Ewana in rojaka Wouta Van Aerta. Najboljši Slovenec Matej Mohorič je bil 11.

Od preostalih Slovencev je bil Luka Mezgec (Team BikeExchange) na koncu 49. z zaostankom 29 sekund. Več kot deset minut pa je v cilj za zmagovalcem na 135. mestu pripeljal Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je opravljal vlogo pomočnika za Mohoriča in kapetana Italijana Sonnyja Colbrellija.

"V ekipi smo sicer zadovoljni, a smo nekako upali na kaj več," je za Radio Slovenija dejal Mohorič. "V zaključku nama je s Sonnyjem zmanjkalo malo nog, da bi bila že takoj s tistimi najboljšimi, ki so napadali. Ujela sva jih prepozno in zaradi tega porabila preveč energije. V sprintu sva bila pečena, saj v ospredju niso popustili," je zaključek preizkušnje ocenil 26-letni Gorenjec.

"Sam sem želel Sonnyju potegniti v sprint, a nihče od naju ni imel dovolj moči, da bi lahko sprintala v boju za prva tri mesta," je še dodal Mohorič, ki ga najprej prihodnji teden čaka dirka po Kataloniji (22. - 28. 3.), nato pa po počitku sledijo aprilske ardenske klasike.

Odločitev o zmagovalcu je znova padla po vzponu na Poggio v zadnjem delu preizkušnje. Takrat se je v ospredju odlepila skupina nekaj več kot desetih kolesarjev. Spogledovanje med favoriti pa je v zadnjih treh km na ravninskem zaključku izkoristil 28-letni Stuyven (Trek-Segafredo).

Napadu se je kasneje sicer priključil Danec Soeren Kragh Andersen (Team DSM), ki pa v zaključku ni imel več moči. Skupaj sta imela na Via Romi ključnih nekaj metrov prednosti pred ostalimi. Ko so Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Van Aert, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in ostali začeli sprint, je imel 28-letnik iz Leuvena, družina ima sicer v tem mestu čokoladnico, že dovolj veliko prednost, da je zadržal zasledovalce za seboj in slavil največjo zmago v karieri.

Primavera, oziroma prva od velikih petih spomladanskih klasik, je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je v ospredje pustila nekaj ubežnikov, ki so večino najdaljše enodnevne preizkušnje preživeli na očeh sponzorjev. Tokrat je bilo med ubežniki osem kolesarjev, privozili pa so si največ sedem minut in pol naskoka pred glavnino.

Po dobri tretjini dirke oz. 200 km pred koncem je glavnina z več ekipami na čelu začela loviti ubežnike, med ključnima vzponoma na Cipresso ter Poggio di Sanremo pa jih je tudi ujela. Zadnjih 25 km je bilo znova peklenskih po skoraj 275 km v sedlu.

Najboljši Slovenec Mohorič, na koncu 11., se je ves čas vozil v ospredju in sledil Van Aertu ter Francozu Julianu Alaphilippu, v kaotičnem zaključku pa ni imel možnosti proti boljšim sprinterjem. Te je kot že ničkolikokrat na Milano - San Remu eden od kolesarjev presenetil ter izkoristil njihovo spogledovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice