Šport
211 ogledov

To je še zadnja ovira na Pogačarjevi poti do slovitega Neptunovega trizoba

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar v torek lovi svojo prvo zmago na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

V torek se bo s sedmo etapo, vožnjo na čas v San Benedettu del Trontu, končala letošnja izvedba kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. V najboljšem položaju za končno zmago je mladi slovenski zvezdnik Tadej Pogačar, ki ima v skupnem seštevku več kot minuto prednosti.

Član ekipe UEA Emirates je temelje za končni uspeh postavil v soboto in nedeljo, ko je v zahtevnih etapah prišel do modre majice vodilnega in nato še povečal prednost pred najbližjimi tekmeci. Ponedeljkovo predzadnjo etapo je nato prepustil ubežnikom in sprinterjem, sam pa varno prišel v cilj z glavnino.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar ima tako pred torkovim zadnjim dejanjem dirke pred Belgijcem Woutom van Aertom iz ekipe Jumbo-Visma minuto in 15 sekund naskoka, naslednji tekmec, Španec Mikel Landa, pa zaostaja že tri minute.

"Vozil bom po svojih občutkih, upam, da bo dobra vožnja na čas. Bo pa to tudi dober trening za naslednje dirke. Tu je precej dobrih kronometristov, teren pa je povsem drugačen, kot je bil na dirki v UAE, bolj zahteven, tako da bo zanimivo. Treba se bo osredotočiti na cesto, moj edini cilj pa je, da ostanem v majici vodilnega," je pred odločilno etapo napovedal Pogačar.

Slednji sicer velja za enega najboljših kronometristov sveta, saj je edini letošnji kronometer na Dirki po ZAE končal na 4. mestu, medtem ko se je v lanski sezoni udeležil dveh kronometrov ter oba tudi dobil, saj je najprej na državnem prvenstvu v neposredni borbi premagal Primoža Rogliča, še bolj odmeven pa je bil njegov kronometer na Dirki po Franciji, ko je deklasiral konkurenco ter si z epsko zmago tudi privozil rumeno majico in skupno zmago.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Na lanski Dirki po Franciji je na kronometru premagal tudi izjemnega van Aerta, ki pred poslednjo etapo dirke med dvema morjema ostaja še edini pravi Tadejev konkurent za skupno zmago. 26-letni vsestranski Belgijec velja za pravi strah in trepet vožnje na čas, saj je aktualni svetovni podprvak in državni prvak te discipline, odličen pa je bil tudi na lanskem kronometru na Dirki po Franciji, ko je končal na 4. mestu.

Belgijec velja ob svetovnem prvaku Filippu Ganni tudi za prvega favorita torkove preizkušnje, katera mu naj bi bila dosti bolj pisana na kožo, kot Pogačarju. Za razliko od famoznega kronometra Dirke po Franciji, ki se je zaključil z znamenitim vzponom na La Planche des Belles Filles, je tokratni 10,1 kilometer dolgi kronometer povsem položen.

7. etapa Tirreno-Adriatico | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Dirka se bo še petinpetdesetič v svoji 56-letni dolgi tradiciji končala v slovitem San Benedettu del Trontu, kjer bodo kolesarji prevozili 5 kilometrov v eni smeri, se nato obrnili za 180 stopinj ter odvozili še drugih 5 kilometrov po povsem položni trasi še v drugo smer. Merjenje vmesnih časov bo postavljeno na 4,4 kilometrih etape.

7. etapa Tirreno-Adriatico | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Preizkušnja se bo začela ob 13:20, medtem ko naj bi se še edina preostala favorita za skupno zmago na progo podala tik pred četrto, ob 16:15 pa bi verjetno že moralo biti znano, če je Pogačarju uspelo osvojiti znameniti Neptunov trizob, kateri pripade zmagovalcu ene najprestižnejših dirk sezone.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice