Šport
207 ogledov

Pogačar s silovitim napadom do občutne prednosti

Tadej Pogačar Profimedia
Znova izjemni Tadej Pogačar.

Nizozemec Mathieu van der Poel je zmagovalec pete etape na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Modro majico vodilnega je po silovitem napadu ubranil Tadej Pogačar, prednost v skupnem seštevku pa občutno povečal. V etapi je sicer osvojil drugo mesto in pobral še šest bonifikacijskih sekund.

Dvaindvajsetletni Pogačar (UAE Team Emirates) je dan začel 35 sekund pred Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) in Sergiom Higuito (EF Education-Nippo), pred sprintersko sedmo in kronometrom v osmi etapi pa ima zdaj minuto in 15 sekund naskoka pred Van Aertom. Tretji je s tremi minutami zaostanka Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious).

Etapa, ki je bila pisana na kožo specialistom za zahtevne enodnevne preizkušnje, je postregla s pričakovanim razpletom. Spočiti van der Poel (Alpecin-Fenix), v soboto v kraljevski etapi ni sodeloval v boju za skupno vodstvo, je napadel 50 km pred ciljem etape od Castellalta do Castelfidarda (205 km) in v cilj prek kar 18 krajših, a strmih vzponov rešil vsega 10 sekund naskoka pred Pogačarjem.

Slednji je večino časa vozil v selektivni skupini favoriziranih kolesarjev, v hladnem in deževnem vremenu pa je ravno ob napadu van der Poela naletel še na tehnične težave, saj se mu je snela veriga. Izgubil je dobrih 20 sekund, s pomočjo moštvenega kolega pri UAE Team Emirates Davideja Formola pa je ob zmanjšanem ritmu skupine okoli Wouta Van Aerta hitro izničil zaostanek.

V ospredju je van der Poel peljal svojo dirko in zdelo se je, da tekmeci nimajo moči, da bi odgovorili na njegov napad. Van Aert je na vmesnem cilju odščipnil Pogačarju eno sekundo, v zadnjem krogu pa je 18 km pred ciljem napadel Pogačar in pustil za seboj najbližje konkurente. Van der Poel je imel takrat skoraj tri minute prednosti.

Lanski zmagovalec Toura je hitro ujel dva kolesarja pred seboj, a mu pri narekovanju ritma sprva nista pomagala, zato se je obeh hitro odkrižal in nadaljeval z napadom v želji po čim večji prednosti pred Van Aertom. Do konca je 22-letnik s Klanca pri Komendi skorajda ujel van der Poela, a bolj pomembno je dejstvo, da je Van Aertu, ki je končal na tretjem mestu, v etapi odščipnil kar 39 sekund. Ob upoštevanju dodatnih sekund pa natanko 40.

V ponedeljek bo na sporedu predzadnja šesta etapa od Castelraimonda do Lido di Ferma (169 km). Namenjena bo sprinterjem in morebitnim ubežnikom, med favoriti pa z izjemo bonifikacijskih sekund ni pričakovati večjih razlik pred torkovim tradicionalnim kronometrom v San Benedettu del Trontu (10,1 km) za konec dirke dveh morij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice