Šport
1403 ogledov

Pogačar pometel z najboljšimi kolesarji sveta

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je z zmago na kraljevski etapi dirke Tirreno-Adriatico prepričljivo prevzel skupno vodstvo.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar se je najhitreje vzpel na 15-kilometrski vzpon Prati di Tivo ter s tem dobil kraljevsko etapo letošnje izvedbe dirke Tirreno-Adriatico.

Zmagovalec Dirke po Franciji je naravnost deklasiral najboljše kolesarje sveta, saj je njegovemu ritmu lahko sledil le Simon Yates (Team BikeExchange), ki je za Slovencem zaostal 6 sekund, medtem ko je na tretjem mestu Sergio Higuita (EF Education-Nippo) zaostal že za 29 sekund.

"Etapa je bila danes zelo zahtevna. Naša ekipa je opravila odlično delo, da je zmanjšala zaostanek za ubežniki, sam pa sem nato na zadnjem vzponu dal vse od sebe," je za organizatorje dirke sprva dejal 22-letnik s Klanca pri Komendi.

To je bila že 20. zmaga v karieri mladega kolesarskega zvezdnika. "Z zmago sem zelo zadovoljen. Trenutno vodim v skupnem seštevku, ampak že jutri nas čaka nova zelo zahtevna etapa. Vključno z zadnjim kronometrom se lahko zgodi še marsikaj," je opozoril Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mlademu Slovencu niso mogla slediti niti največja imena svetovnega kolesarstva, saj so z velikim zaostankom ciljno črto prevozila celo takšna imena, kot so Mikel Landa (+0.29), Nairo Quintana (+0.31), Joao Almeida (+0.35), Jakob Fuglsang (+0.45), Egan Bernal in Geraint Thomas (oba +0.58), medtem ko so več kot minuto zaostali Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe...

Najmlajši zmagovalec Dirke po Franciji v zadnjih 116 letih ima po novem v skupnem seštevku 35 sekund prednosti pred Higuaito in  Woutom van Aertom (Jumbo Visma), ki je nosil majico vodilnega že celotno dirko, a je z 9. mestom na sobotni etapi ni uspel ubraniti.

Današnjo etapo je sicer na začetku popestrila peterica ubežnikov, ki si je privozila celo 9 minut prednosti, a ni imela možnosti na poslednjem klancu.

Primož Roglič Pariz-Nica Šport Roglič strl srce nesrečnemu ubežniku

Etapo je tako pričakovano odločil 14,7 km dolg vzpon s povprečnim naklonom sedem odstotkov. Ritem je v prvem delu narekovala ekipa Ineos Grenadiers, sledil pa jim je Pogačar v beli majici najboljšega mladega kolesarja na dirki. Lanski zmagovalec dirke po Franciji je že slabih deset kilometrov pred ciljno črto ostal brez pomočnikov.

Osem kilometrov pred vrhom je napadel Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), po nekaj 100 metrih pa je z napadom nadaljeval tudi Pogačar. S Kolumbijcem sta ostala sama, a nista sodelovala, zaradi česar so se lahko ostali najboljši hribolazci vključno do tedaj vodilnim v seštevku Van Aertom priključili.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Napadi so si sledili eden za drugim, Pogačar pa se je po poskusu Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers) odločil za samostojen napad šest km pred ciljem in zadnjega ubežnika Danca Madsa Würtza Schmidta (Israel Start-Up Nation) ujel pet kilometrov pred koncem. Nato se je slovenski zvezdnik odpeljal tudi zmagovalcu Toura leta 2018 in nadaljeval pot proti veliki zmagi.

V ozadju je napadel Simon Yates, ki je zlomil ostale tekmece in se približeval Pogačarju. Ujeti pa ga ni uspel. Slovenski zvezdnik je na cilju ohranil šest sekund naskoka pred Britancem in 29 pred Higuito in Lando ter tri etape pred koncem prevzel skupno vodstvo na dirki med obema morjema.

Ostali trije Slovenci pričakovano niso bili v ospredju. Jan Polanc je opravljal vlogo pomočnika v Pogačarjevem moštvu, etapo pa sklenil na 73. mestu (+15:46). Luka Mezgec (Team BikeExchange) in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta z zaostankom 22:53 minute zasedla 146. oz. 147. mesto. V skupnem seštevku je Polanc 60. (+18:56), Mezgec 118. (34:02), Tratnik pa 139. (40:24).

Četrta etapa je predstavljala tudi prvi pravi preizkus za veliko trojico z enodnevnih dirk. Odslej drugi v skupnem seštevku Wout Van Aert je deloval najbolje med njimi in celo ohranil drugo mesto v skupnem seštevku ter ostaja v boju za končno zmago. Nedeljska etapa mu je pisana na kožo, obenem pa velja tudi za odličnega kolesarja v vožnji na čas. Z njo se bo v torek zaključil Tirreno - Adriatico.

Svetovni prvak Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step), zmagovalec druge etape, je popustil v drugi polovici vzpona, Nizozemec Mathieu van der Poel, najboljši v petkovi etapi, pa na zadnjem vzponu ni sodeloval v boju za skupno zmago.

V nedeljo bo na vrsti zelo zahtevna in razgibana etapa od Castellalta do Castelfidarda (205 km). Gre za klasično preizkušnjo na dirki med dvema morjema, profil pa je podoben spomladanskim klasikam v Ardenih. V drugi polovici etape namreč kolesarje čaka kar 14 kratkih vzponov, s čimer bo trasa pisana na kožo Van Aertu, Alaphilippu in deloma spočitemu van der Poelu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice