Šport
8210 ogledov

Roglič se je posul s pepelom: Moja napaka

Nosilec rdeče majice je krivdo prevzel nase.

Primož Roglič tudi po 17. etapi ostaja v rdeči majici vodilnega na dirki po Španiji. Med etapo je sicer nekaj časa grozilo, da jo bo izgubil. V močni ubežni skupini, ki si je nabrala že tudi šest minut prednosti, je bil tudi Nairo Quintana. Ta se je po koncu etape prebil na skupno drugo mesto, pridobil je več kot pet minut, in zdaj za vodilnim Slovencem zaostaja dve minuti in 24 sekund.

V močnem vetru so se napadi začeli že povsem na začetku, Roglič pa je priznal, da je bil na napačnem mestu in zamudil z reakcijo. "Ko so moji klubski kolegi odpadli, je bilo vse na meni. Naredil sem napako že na začetku. Ne bi smel biti, kjer sem bil, moral bi biti spredaj. Ekipa me je rešila. Kdaj moraš narediti napako, a se iz nje tudi kaj naučiti. Mogoče smo izgubili bitko, nikakor ne vojne," je po napornemu dnevu menil Roglič.

Njegovi ekipni kolegi so ubežnike lovili približno 160 kilometrov, 40 kilometrov pred ciljem pa je zaostal še zadnji izmed njih. V zadnjem delu etape so verjetno prihranili nekaj moči za četrtkovo etapo s štirimi vzponi prve kategorije, je pa večji del dirke verjetno povzročil kar nekaj utrujeni nog v moštvu Jumbo-Visma.

Primož Roglič Vuelta Infarktna etapa Šport Roglič ubranil rdečo majico, Pogačar zdrsnil

"To je bila najtežja dirka, ki sem jo preživel v spremljevalnem avtomobilu. Ko smo videli, kdo je v ospredju, smo se zavedali, da bo težko, saj jie kar nekaj ekip imelo interes za čim višjo razliko. Časa za paniko sicer ni bilo, preprosto je bilo vseskozi potrebno močno vleči. Za nas to ni bil najboljši dan, a pomembno je, da je Primož še vedno v rdeči majici," je za Eurosport po etapi povedal športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann.

Roglič je imel nekaj sreče, da so se v zadnjih kilometrih v lov morali pognati tudi kolesarji Astane, ki je z Miguelom Angelom Lopezom izgubljala mesto proti Quintani. Nekaj časa se je v ospredju najboljših z istim razlogom trudilo tudi moštvo Tadeja Pogačarja. Oba kolesarja, ki ju v razvrstitvi za najboljšega mladega tekmovalca na dirki loči le 17 sekund, sta vseeno izgubila eno mesto v skupni razvrstitvi.

Za to je sicer zaslužna predvsem ekipa Deceuninck-Quickstep. Belgijci, ki se zaradi treningov v vetrovni Flandriji odlično znajdejo v močnem vetru, so v skoraj 50 mož močno ubežno skupino uvrstili kar sedem svojih kolesarjev. Ti so uspešno navijali tempo, na koncu pa s Philippom Gilbertom tudi prišli do etapnega uspeha.

Primož Roglič Konec ugibanj Šport Roglič sprejel dokončno odločitev, za koga bo dirkal v naslednjih sezonah

"Zelo posebna etapa in zmaga. Po mojem mnenju je to bila ena najboljših v zgodovini zaradi načina dirkanja. Sedem od osmih iz naše ekipe nas je bilo v begu. Vozili smo kot nori," je na cilju povedal Gilbert, ki je prikolesaril do 77 poklicne zmage, sedme na Vuelti, druge na tokratni dirki po Španiji.

"Drug drugemu smo dajali dodatnih moči, to je zmeraj lepo videti. Res je šlo hitro. Na ravnini smo vozili tudi 75 kilometrov na uro, na trenutke smo poganjali v prazno. Ne vem, če sem kdaj vozil kakšno takšno etapo ali dirko," je kljub 17-letni karieri na najvišji ravni kolesarstva dodal Gilbert.

Primož Roglič Vuelta Zabavno Šport Rogličev simpatični video, v katerem razkrije svojo prihodnost, postal hit

Drugi v etapi je bil Sam Bennett, tretji pa Francoz Remi Cavagna.

Komentarjev 3