Šport
790 ogledov

Roglič spet suveren, na vrhu brez sprememb

Alaphilippe Epa
Francoski kolesar se je veselil druge etapne zmage.

Francoz Julian Alaphilippe je zmagovalec 218 kilometrov dolge 16. etape 105. kolesarske dirke Tour de France s ciljem v Bagneres-de-Luchonu. Potem, ko je letos dobil uvodno etapo v Alpah, si je danes priboril tudi zmago na uvodni etapi v Pirenejih. Glavnina s favoriti, tudi s Primožem Rogličem, je zaostala slabih devet minut.

Za Alaphilippom sta etapo končala Španec Gorka Izaguirre in Britanec Adam Yates, ki sta zaostala po 15 sekund. Predvsem Yates bi lahko Alaphilippu otežil pot do novega uspeha, a je v sami končnici dirke padel.

Ker ubežniki niso ogrožali vodilnih, jih glavnina tokrat niti ni lovila in v vodstvu ostaja Britanec Geraint Thomas pred rojakom Britancem Chrisom Froomom in Nizozemcem Tomom Dumolinom. Skupaj z njimi je prišel v cilj tudi slovenski šampion Roglič, danes 31., ki za tretjim mestom zaostaja 48 sekund. Kristijan Koren je osvojil 124. mesto z zaostankom več kot pol ure.

philippe gilbert Video Šport Grozljiv padec vodilnega kolesarja

Pravi spektakel pa kolesarje čaka v sredo, ko bodo nastopili na posebej kratki 65 km dolgi etapi, namenjeni najboljšim hribolazcem, in prav v sredo poznavalci med Bagneres-de-Luchonom in Saint-Lary-Soulanom ter na vzponu na Col du Portet pričakujejo številne napade, ki lahko spremenijo vrstni red prav pri vrhu. Za kolesarje so pripravili tudi poseben start, ki morda malce spominja na formulo 1, saj bo vodilni dobil prvo pozicijo, ostali pa za njimi. Ker se etapa začne neposredno z vzponom želijo prireditelji preprečiti, da bi ekipa Sky zavzela vodilne položaje in skupaj preprečevala napade in branila svojega kapetana.

tour de france solzivec Incident Šport Med posredovanjem policije so jo grdo skupili tudi kolesarji

Alaphilippe je tudi danes potrdil, da upravičeno nosi majico najboljšega gorskega kolesarja na Touru. Danes pa si je za najboljšega sprinterja priboril Slovak Peter Sagan. Pogoj, da jo obdrži, pa je, da dirko vendarle zaključi v nedeljo v Parizu. To mu je omogočil tudi Norvežan Alexander Kristoff, ki je na današnjem letečem cilju ostal brez točk in možnosti, da Sagana prehiti. Za Slovaka bi bila to že šesta zelena majica, s čimer bi izenačil dosežek Nemca Erika Zabla.

Primož Roglič Poskrbljeno za vse Šport Tako na Touru spijo Roglič in kolegi

Dirka po Franciji, 16. etapa:

1. Julian Alaphilippe (Fra/Quickstep) 5:13:22
2. Gorka Izaguirre (Špa/Bahrain) + 0:15
3. Adam Yates (VBr/Mitchelton)
4. Bauke Mollema (Niz/Trek) isti čas
5. Domenico Pozzovivo (Ita/Bahrain) 0:18
6. Robert Gesink (Niz/LottoNL) 0:37
7. Michael Valgren (Dan/Astana) 0:56
8. Gregor Mühlberger (Avt/Bora) isti čas
9. Marc Soler (Špa/Movistar) 1:10
10. Pierre Roger Latour (Fra/AG2R) 1:18
...
31. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 8:52
124. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 30:47

Skupno:

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 68:21:01
2. Chris Froome (VBr/Sky) + 1:39
3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 1:50
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:38
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 3:21
6. Mikel Landa (Špa/Movistar) 3:42
7. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 3:57
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 4:23
9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 6:14
10. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 6:54
...
94. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 2:07:11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.