Šport
2740 ogledov

Roglič strl Frooma, samo še 16 sekund za stopničkami!

Primož Roglič
1/6
Epa Primož Roglič in Chris Froome
Primož Roglič jeetapo treh klancev končal na četrtem mestu in zadržal četrto mesto v skupnem seštevku dirke po Franciji.

Trije klanci in več kot 3.000 višinskih metrov. A Primož Roglič je tudi po 17. etapi dirke po Franciji, 65-kilometrski preizkušnji med Bagneres-de Luchonom in Col de Portetom s tremi kategoriziranimi vzponi, zadržal četrto mesto v skupnem seštevku. Trikrat je opozoril nase z napadom, na koncu pa osvojil četrto mesto. 

Rumeno majico vodilnega je zadržal Britanec Geraint Thomas iz ekipe Sky.

Roglič je prvič napadel dobrih 13 kilometrov pred vrhom prelaza Portet, takrat mu je sledil le Chris Froome, drugič pa je poskusil 2,4 kilometra pred koncem etape. Tudi takrat so ga najboljši v skupnem seštevku ulovili.

Slaba dva kilometra pred koncem je močno pospešil Nizozemec Tom Dumoulin, sledila sta mu lahko le Roglič in Thomas, Froome pa ritmu ni mogel slediti. Do cilja je nadaljeval ob pomoči mladega Kolumbijca, moštvenega kolega Egana Bernala.

V zadnjih metrih vzpona je napadel Thomas in cilj prečkal na tretjem mestu, z nekaj sekundami prednosti pred Rogličem in Dumoulinom.

Primož Roglič | Avtor: Epa Geraint Thomas in Primož Roglič Epa
Etapno zmago je slavil Kolumbijec Nairo Quintana. Drugo mesto v etapi je sicer osvojil Irec Daniel Martin.

"Vse sem skušal narediti, da bi se naredila razlika. Lahko sem zelo, zelo zadovoljen. Od sebe sem dal 110 odstotkov. Bilo je težko. Dejstvo je, da ima Sky zelo močne tekmovalce. Ne preostane ti drugega kot da poskušamo, ko ostanejo le najboljši," je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal naš nekdanji smučar skakalec. 

"Od štarta etape je bil zelo močan ritem. Na prvi klanec je še šlo, na drugega je šlo že bolj, na tretjega najhitreje. Poskusil sem že na začetku, ko sta napadla Quintana in Martin. Glavnina tiste, ki so zadaj skupno, spusti, ostalih ne. Treba je bilo počakati. Sem kar visoko v skupnem seštevku. A ne morem na vse ali nič napasti, ker sem kar visoko v skupnem seštevku in moram priti na vrh hriba," je še razložil Roglič in priznal, da je imel več moči kot v etapi na Alpe d'Huez in je veliko lažje zaključil dan.

Dumoulin je v seštevku pridobil eno mesto, zdaj je drugi, tretji je Froome, četrti pa Roglič. Zasavec pa za branilcem naslova Froomom zaostaja samo še za 16 sekund.

O stopničkah na Elizejskih poljanah še ne razmišlja. "Seveda hočeš višje in višje. Razmišljamo samo o sebi. To je moja tretja tritedenska dirka, drugi Tour de France. Skušam se osredotočiti nase, se regenerirati in se pripeljati čim bolje do konca."

Drugi Slovenec na dirki Kristijan Koren je bil tkrat 133., skupno je 97.

Do konca toura so še štiri etape, od tega petkova gorska in sobotni kronometer.

17. etapa:
1. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 2:21:27
2. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) +0:28
3. Geraint Thomas (VBr/Sky) 0:47
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 0:52
5. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 0:52
6. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 1:05
7. Egan Bernal (Kol/Sky) 1:33
8. Chris Froome (VBr/Sky) 1:35

Skupno:
1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 70:34:11
2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) +1:59
3. Chris Froome (VBr/Sky) 2:31
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:47
5. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:30
6. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 4:19
7. Mikel Landa (Špa/Movistar) 4:34
8. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 5:13

Komentarjev 3
  • supreme 21:17 25.julij 2018.

    Zalostno kako je lahko nek hrvaski zogoljub kot novica cel dan na prvi strani ...kot top novica....novica o najvecjih uspehih slo. kolesarstva pa po treh urah ze skoraj pozabljen...mrrrssšs

  • supreme 18:06 25.julij 2018.

    Bravvoooooo Rogla. Hrvati kr naj imajo zogoljube.....mi imamo Roglica🚴🏆💪👌