Šport
11157 ogledov

Grozljiv prizor, ki je vsem vzel dih

philippe gilbert Reševalni pas/Twitter
Še preden so ga pregledali zdravniki, je vedel, da je Toura zanj konec. Poglejte, kako zatečeno ima koleno dan po padcu, tudi zato ker je z zlomljenim kolesaril še 60 kilometrov.

Belgijec Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) se je poškodoval pri padcu med spustom z vrha Col du Portet d'Aspet v Pirenejih v 16. etapi kolesarske dirke po Franciji. Nesreča se je zgodila blizu spomenika, ki označuje označuje smrtno nesrečo italijanskega prvaka Fabia Casartellija leta 1995.

philippe gilbert Končal Tour Šport Posledice padca prehude

Gilbert se je v enem izmed ovinkom prevrnil čez kamnito ograjo in zgrmel tri metre v globino. Tako navijačem kot ekipi je ob grozljivem prizoru zastal dih, a jih je 36-letnik hitro pomiril z dvignjenim palcem. Kljub resni poškodbi kolena (zlom pogačice), zaradi katere je po koncu etape oznanil slovo od letošnjega Toura, je stisnil zobe in nadaljeval z vožnjo, čeprav je pri sebi vedel, da posledice padca niso tako nedolžne.

"Najprej bi rad poudaril, da sem vesel, da sem sploh tukaj. Pristal sem na kamnih. Sprva se nisem želel premikati, vendar so mi pomagali na noge, da sem lahko priplezal iz globeli," je povedal Gilbert. Po koncu etape ga je pregledala zdravniška služba, nato pa je v bolnišnici opravil pregled z magnetno resonanco. Še preden je dobil uradno diagnozo, je vedel, da dirke ne bo mogel nadaljevati. "Ja, Toura je zame konec," je pred odhodom v bolnišnico zaupal tamkajšnjim novinarjem. "Nisem želel zaključiti na takšen način. Zelo me boli, da se moram tako posloviti," je dodal.

philippe gilbert Video Šport Grozljiv padec vodilnega kolesarja

Padec je pretresel tudi kasnejšega zmagovalca 16. etape Juliana Alaphilippeja. "Ko sem na tleh videl njegovo kolo, sem se prestrašil in upočasnil vožnjo. Škoda, da mora zaradi padca zapustiti Tour. V ekipi nam je bil v veliko pomoč in zasluži si priznanje za doprinos k našim uspehom," je dejal 26-letni Francoz.

Športni direktor moštva Quick-step Brian Holm je bil padcu kolesarja priča iz prve vrste. "Ko smo zaslišali krike, smo vedeli, da je živ," je trenutek negotovosti opisal Holm in dodal: "Še bolj bi nas skrbelo, če ne bi slišali ničesar. Zgrmel je precej globoko. Nekaj metrov. Pristal je na skalah. Ko sem ga zagledal, je že preklinjal. To je dober znak. Vedel sem, da je še vedno v enem kosu."

Gilbert, ki je pred padcem vodil, je nadaljeval z vožnjo s poškodovanim kolenom in etapo končal na 142. mestu.

Komentarjev 2
  • porko2 13:38 25.julij 2018.

    A ta je bil v šoli pri Petri Majdič?

Sorodne novice