Šport
162 ogledov

Sagan postavil rekord

Sagan Twitter
Slovaški sprinter se lahko pohvali še z enim izjemnim dosežkom.

Slovak Peter Sagan, član moštva Bora-Hansgrohe, je danes na dirki po Franciji že stotič oblekel zeleno majico, kar je absolutni rekord na najbolj znani večetapni kolesarski preizkušnji na svetu, medtem ko nekdanji nemški kolesar Erik Zabel ostaja tekmovalec, ki mu je največkrat uspelo pripeljati zeleno majico na Elizejske poljane.

Zablu je uspelo šestkrat osvojiti zeleno majico, ki jo na Touru prejme najboljši kolesar v točkovanju, in sicer med leti 1996 in 2001. Če Sagnu, ki je prvič zeleno majico osvojil leta 2012, uspe ta teden obdržati majico, bi ta rekord lahko izenačil. Trenutno mu dobro kaže, saj ima pred drugouvrščenim Norvežanom Alexandrom Kristoffom več kot 280 točk prednosti.

Leta 1905 so na Touru spremenili pravila, zmagovalec ni bil več odločen glede na čas, ampak glede na število točk. Kolesarji so dobivali točke glede na etapno uvrstitev in kolesar z najmanj osvojenimi točkami je vodil v skupnem seštevku in na koncu tudi zmagal. Po letu 1912 je Tour zmagovalca spet dobil glede na časovni seštevek.

Leta 1953 - ob 50. obletnici Toura - so ponovno predstavili točkovno tekmovanje, vendar tokrat kot dodatno razvrstitev. Prvi jo je osvojil Švicar Fritz Schär.

Od leta 1959 naprej se je seštevanje spremenilo, saj je zdaj potrebno osvojiti čim več in ne čim manj točk. Te pa kolesarji dobijo glede na končno uvrstitev na etapi in letečih ciljih, večinoma pa o razdelitvi točk odločajo končne uvrstitve na etapah po skupinskih sprintih.

Sagan je letos na francoski pentlji osvojil že tri etapne zmage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.