Šport
289 ogledov

Roglič z zmago tudi do skupnega vodstva

Primož Roglič Epa
Slovenski kolesar Primož Roglič je tokrat pokoril vse tekmece.

Slovenski kolesar Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo) je z zmago v četrti etapi, 19,4 kilometra dolgem kronometru kolesarske dirke po Baskiji uresničil svojo željo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Drugouvrščenega Novozelandca Pata Bevina je premagal za devet sekund, tretje mesto pa je zasedel nekdanji svetovni prvak v vožnji na čas Belorus Vasil Kirjenka, zaostal je 11 sekund.

Do danes vodilni Francoz Julian Alaphilippe je na osmem mestu zaostal 42 sekund, tako da zdaj dve etapi pred koncem za Zasavcem, aktualnim svetovnim podprvakom v vožnji na čas, zaostaja 34 sekund. Na tretje mesto se je prebil Nizozemec Bauke Mollema, njegov zaostanek pa znaša že minuto in 33 sekund.

Osemindvajsetletni Roglič se je pred kronometrom dobro zavedal svoje priložnosti, na "uro resnice" se je v zadnjih dneh povsem osredotočil. Poskušal je izključiti, kaj se dogaja okoli njega, se izogibal pogovorov z novinarji, kar se mu je obrestovalo. Vlogo favorita je s papirja prenesel na cesto, čeprav mu ravninska trasa ni povsem ustrezala, je pokazal zrelo predstavo. Pri vmesnem času na 11. kilometru je bil tretji najhitrejši, a je hitrost stopnjeval in zanesljivo prišel do svoje druge letošnje zmage in skupno 16. v profesionalni konkurenci. Proslavil jo je s svojim zaščitnim znakom, telemarkom pri skoku na zmagovalno stopničko.

"Vedel sem, da bodo vse oči uprte v mene, saj sem specialist za to disciplino, ki se bori za skupni seštevek. To je bil zame dodaten pritisk. Proga je bila ravna, a jo je oteževal veter. Ko sem videl, da sem dosegel najhitrejši čas, sem bil seveda zelo vesel. Zdaj sem v dobrem položaju, a ne smemo prehitevati. Gremo korak za korakom, kot sem napovedal že na začetku dirke. Ne bo lahko, a z optimizmom gledam naprej," je za spletno stran ekipe dejal Roglič.

Slovenija ima tako letos že pet zmag, Roglič in Jan Tratnik po dve, Matej Mohorič pa eno.

Simon Špilak (Katjuša) je z zaostankom minute in treh sekund zasedel 21. mesto, 21. je tudi v skupnem seštevku, za rojakom zaostaja tri minute in 28 sekund. Jan Polanc (UAE Emirates) pa je bil točno minuto počasnejši od Špilaka, zasedel je 72. mesto, v skupnem seštevku pa napredoval na 43. mesto, zaostaja šest minut in 29 sekund.

Kolesarje čakata še dve zahtevni etapi. Že petkova ob koncu vsebuje dva zelo huda klanca, še posebno težka pa bo sobotna etapa s kar osmimi kategoriziranimi vzponi in ciljem na dobre tri kilometre dolgem vzponu na Usartzo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice