Šport
5496 ogledov

Rogliču neupravičena kazen, kaj pa kolesar, ki je oklofutal Slovenca?

Primož Roglič
Najboljši mladi kolesar na dirki po Italiji je na zadnjem vzponu sobotne kraljevske etape oklofutal slovenskega navijača.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) se je znašla na udaru zaradi prizanesljive odločitve v primeru Miguela Angela Lopeza (Astana), ki se je po padcu na zadnjem vzponu 194-kilmetrske 20. etape Gira (Feltre - Croce d'Aune-Monte Aven) fizično znesel nad slovenskim navijačem.

roglič nibali Obrnil ploščo Šport Nibali spet o Rogliču: "To je bilo nesmiselno."

O incidentu, katerega posledica bi bila lahko tudi diskvalifikacija, so presojali komisarji italijanske dirke, ki so odločili, da Lopeza ne bodo kaznovali. Odločitev so predstavili tudi pristojnemu organu krovne kolesarske zveze, ki je epilog sprejela.

Pravila Ucija so sicer jasna: napad, ustrahovanje, grožnje, nasilje ali kakršnokoli neprimerno vedenje do drugih oseb (tudi navijačev) se kaznuje z 200 švicarskimi franki oziroma z 10 do 100 kazenskimi točkami.

V primeru nasilja med kolesarji o diskvalifikaciji presojajo glede na resnost incidenta, pri nasilju do nekolesarjev pa vsaj v teoriji velja ničelna toleranca.

Komisarji so Lopezu pogledali skozi prste, precej manj prizanesljivi pa so bili do Rogliča, ki je bil zaradi potiskanja navijačev kaznovan z desetimi sekundami. Slovenskemu kolesarju sta na predzadnjem klancu sobotne etape "na pomoč" priskočila navijača, ki sta ga potiskala pri vožnji navkreber. S tem sta mu storila več škode kot koristi, saj mu je vodstvo dirke izreklo časovni pribitek.

Rogličeva ekipa je kazen sprejela brez ugovarjanja.

Primož Roglič Potiskanje navijačev Šport Rogličev športni direktor se odzval na najnovejšo Primoževo kazen

Roglič bi moral navijačema odločno nakazati, da tega ne smeta početi, vendar tega ni storil. Nekateri so tej logiki oporekali, češ da bi Roglič z odrivanjem navijača ogrožal svojo lastno varnost in tvegal morebiten padec. "Uci, spravite se k sebi in pogletje, kaj se je v resnici zgodilo. Če bi Roglič odrinil navijača, bi ogrožal sebe in druge kolesarje, medtem ko je Lopez udaril navijača in ušel kazni," se je glasil eden izmed zapisov na twitterju.

Nekateri navijači so opozorili tudi na to, da je Roglič za razliko od Lopeza ohranil mirne živce, a je bil kljub temu podvržen strožjemu kriteriju.

Dvoličnost krovne zveze je še zlasti zanimiva v luči dejstva, da po revidiranih pravilih za potiskanje navijačev ni več predvidena kazen s časovnim pribitkom, vendar so v primeru Rogliča naredili izjemo, medtem ko jo je Lopez odnesel brez posledic.

Direktor Astane Giuseppe Martinelli je sprva upravičeval Lopezovo reakcijo in celo namignil, da bi si navijač zaslužil še kakšen udarec več. "Žal mi je, da ga ni še bolj kaznoval. Normalno, da je tako reagiral. Drvel je proti zmagi," je dejal.

Kasneje je nekoliko spremenil svoje stališče: "Ni bilo prav. Presnetilo me je, ker v resnici ni takšen. Moral bi skočiti nazaj na kolo, saj je imel še vedno možnosti za zmago. Namesto tega se je začel prerekati in izgubil še dodatnih 30 sekund. To je bila napaka. Kljub temu moramo narediti več za zaščito kolesarjev. Kaj? Ne vem. A nekaj bo treba narediti," je še povedal Martinelli.

Primož Roglič Giro Komentar Šport Italijani in lastna ekipa so metali polena, Roglič pa bo zdaj le še močnejši

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.