Šport
6093 ogledov

Borbenim Slovencem na koncu zmanjkalo sape

1/21
Epa
Slovenska rokometna reprezentanca si je močno priprla vrata v polfinale evropskega prvenstva na Hrvaškem.

Slovenski rokometaši so na prvi tekmi drugega dela EP 2018 na Hrvaškem morali priznati Dancem (28:31). Varovanci Veselina Vujovića so večji del srečanja dobro parirali favoriziranim olimpijskim prvakom, a na koncu zmaga ni bila dosegljiva.

Danci so v prvem delu tekmovanja dosegli dve zmagi (Madžarska, Španija) in poraz (Češka) ter v drugi krog prinesli dve točki. Po zmagi nad Slovenci imajo na računu štiri točke.

Slovenija je v prvem delu zabeležila zmago (Črna gora), remi (Nemčija) in poraz (Makedonija) ter v drugi del napredovala s točko. Po porazu z Dansko možnosti za polfinale praktično ni več. Slovenija bo naslednjo tekmo igrala v torek, 23. januarja, ko se bo pomerila s Španijo, dan kasneje pa še s Češko.

"Zdi se mi, da veliko igralcev danes ni bilo dovolj osredotočenih. Naredili smo preveč nepotrebnih napak v napadu. Napake so delali izkušeni in kvalitetni igralci, od katerih veliko pričakujem. Nismo imeli čvrste obrambe. Tudi vratarji niso bili na takšnem nivoju kot na prejšnjih tekmah. Zmanjkalo je moči, želje, motivacije."

Veselin Vujović za RTV Slovenijo

Prvi napad na srečanju je pripadel danski reprezentanci, z golom pa je postregel junak zmage nad Španijo Peter Balling. Številne slovenske navijače v Varaždinu je z uspešno izvedeno najstrožjo kaznijo prebudil Miha Zarabec. Po napaki Slovenije so Danci prvič povedli z dvema goloma razlike (1:3), ob izteku pete minute pa je znižal Darko Cingersar (2:3).

Prva izključitev na srečanju je doletela Igorja Žabiča, a je Urban Lesjak z obrambo izničil terensko premoč danske reprezentance. Našim fantom je v napadu največ preglavic povzročal Lasse Svan Hansen, ki je dosegel tri od prvih petih zadetkov nasprotne ekipe. Zvezdnik Flesnburga je bil tudi v nadaljevanju daleč najučinkovitejši danski rokometaš.

Zarabec navduševal "slovenski" Varaždin

"Mi, Slovenci," je odmevalo s tribun, kjer je se trlo slovenskih ljubiteljev rokometa. Danci so hiter prodor Cingesarja zaustavili s prekrškom, v nadaljevanju slovenskega napada pa je izenačil ideolog naše igre Zarabec (5:5).

rokomet slovenija reprezentanca ep 2018 varaždin | Avtor: Epa Epa
Danci so blesteli na desnem krilu, kjer so zadevali kot po tekočem traku, na drugi strani je uspešno vračal Zarabec. Rokometaš Kiela je dosegel pet od prvih sedmih golov slovenske reprezentance. In to v zgolj 13 minutah!

Sledilo je nekaj napak na obeh straneh. Žabič je bil ponovno izključen. Sodnika sta nato opozorila Rasmusa Lauga Schmidta in izrekla tehnično napako Magnusu Landinu Jacobsenu.

Reprezentanci sta bili nekaj časa poravnani, po zapravljeni žogi Blagotinška pa je Dance spet v vodstvo popeljal Lasse Svan (7:8). Prav Blagotinšek je nato zadel za 8:8. Po dveh obrambah Lesjaka je prvo vpisal še Matevž Skok in Slovenci so napadli za prvo vodstvo na srečanju. Na žalost se ni izšlo.

Na odmor z dvema goloma razlike

 | Avtor: Epa Epa
Napako Zarabca, čigar strel so Danci blokirali, je znal kaznovati Casper Mortensen, kateremu je s prvim golom na velikih tekmovanjih odgovoril Gregor Potočnik (10:10). Lesjak in Skok sta izmenično blestela v vratih, z golom Matica Suholežnika pa je Slovenija prvič na tekmi povedla (12:11).

Danci so se hitro pobrali in spet prešli v vodstvo, izenačil je Vid Kavtičnik (13:13). Sledil je nov zadetek z desnega krila, že osmi od štirinajstih, kolikor so jih do 27 minute zbrali danski rokometaši. Marguč je zapravil žogo, Balling pa je Dancem priigral dva gola prednosti (13:15). Napad za +3 se jim je ponesrečil, pomemben zadetek priključka je zabil Matic Verdinek. Ekipi sta ob koncu prvega polčasa ločila dva zadetka (14:16).

 | Avtor: Epa Epa

Janc obdržal Slovenijo v igro

Slovenci so drugi polčas začeli z zapravljeno žogo, vodstvo Danske je povišal krožni napadalec Henrik Toft Hansen. Hitro izveden napad je v zadetek pretvoril Žiga Mlakar. Zarabec je tako kot v prvem polčasu uvodoma zadel s sedmih metrov. Cingesar je blokiral danski napad, nato je strel Blagotinška, ki bi prinesel izenačenje, z izjemno reakcijo ubranil Niklas Landin.

Danci so pobegnili na tri gole razlike (16:19), po lepi podaji Mlakarja jih je nekoliko prizemljil Mačkovšek (17:19). Mlakar je nato priigral še najstrožjo kazen in požel bučen aplavz, kljub natančnemu izvajanju Zarabca pa je na črto tokrat stopil Blaž Janc in znižal na 18:19.

Sodnika sta kaznovala vsak poskus agresivnejše obrambe. Mačkovšek je dobil dve minuti kazni, zaradi oporekanja je kazen doletela še Cingesarja. Vujović si je izmenjal nekaj besed z delivcem pravice, nato se je tekma nadaljevala.

Danci so z dvema igralcema več zlahka povišali razliko (18:20). Slovenci so pogosto napadali brez vratarja in bili pri tem sila uspešni, a so varovanci Nikolaja Jacobsena držali razliko dveh golov.

 | Avtor: Epa Epa

Danci (pre)močni

Zapravljeni žogi Cingesarja in Mlakarja so Danci obrnili v svoj prid (21:24), odsotnost vratarja Landina pa je s hitrim izvajanjem sredine izkoristil Janc (22:24). Landin je pri vodstvu s 26:23 vpisal šesto obrambo na srečanju, sledil je zapravljen napad Danske in dva zaporedna gola Janca (25:26). Dvorana je bila na nogah.

Toda olimpijski prvaki so bili premočni. Zadela sta Lindberg in Balling (25:28), slednji je v 55. minuti poskrbel za najvišjo prednost na srečanju (25:29). Jan Grebenc je Sloveniji povrnil nekaj upanja (26:29), na +4 je spet povišal Mortensen. Vujovićeva četa se do konca ni več uspela približati, končni izid je tik pred koncem postavil Mačkovšek (28:31).

EP 2018, 2. del, 1. krog:

Skupina II (Varaždin)

Slovenija - Danska 28:31 (14:16)
Zarabec 6, Janc 5, Mačkovšek 4; Svan 11, Mortensen 6, Lauge Schmidt 4

LESTVICA:
1. Danska 4
2. Nemčija 4
3. Makedonija 3 (-1)
4. Španija 2 (-1)
5. Češka 2
6. Slovenija 1

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Popustili z razlogom Šport Zato niso uresničili svoje grožnje
Komentarjev 8
  • stary1 09:13 20.januar 2018.

    Nič čudnega da so ga popušili,, ko so pa špilali kao kakšne stare bice, Še otroc iz 7 razreda osnovne šole bi bili boljši

  • vladek 06:58 20.januar 2018.

    dobili smo veliko golov iz kota,in gdo je za to kriv,Vujovič,ke ni znal narediti taktiko kako ih zaustavit.Zato Vujke BAY BAY

  • Vincencij 00:24 20.januar 2018.

    Prevelike želje zmagali so pač boljši!

Sorodne novice