Šport
14369 ogledov

Rus predlagal mirovno gesto in doživel hladen tuš

Andrej Rubljov Instagram
Trmasti organizatorji Wimbledona so zavrnili mirovno gesto enega najboljših tenisačev na svetu Andreja Rubljova.

Organizatorji Wimbledona so pred meseci dvignili ogromno prahu z odločitvijo, da ruskim in beloruskim igralcem prepovejo nastop na turnirju.

Kljub velikemu pritisku javnosti ter kritikam na račun "diskiminatornih in enostranskih odločitev", so odgovorni vztrajali pri prvotni odločitvi, tako da je turnir na sveti travi, ki ga je še sedmič v karieri dobil Novak Đoković, minil brez predstavnikov omenjenih držav.

Prav Đoković se je v luči prepovedi zavzel za ruske in beloruske kolege in odločitev organizatorjev označil za "noro". Opozoril je še, da tovrstno početje ustvarja "nevaren precedens".

Novak Đoković ZDA Šport Dobra novica glede Serene, slaba glede Đokovića

Reagirali so tudi v Združenju profesionalnih igralcev (ATP), kjer so se odločili, da na letošnjem turnirju ne bodo podeljevali točk za lestvico ATP. Đoković, ki bi moral v normalnih okoliščinah za zmago prejeti 2000 točk, se je tako moral zadovoljiti samo s pokalom in zajetno denarno nagrado.

Andrej Rubljov | Avtor: Instagram Instagram
Za nastop ruskih in beloruskih igralcev si je močno prizadeval tudi trenutno osmi igralec sveta Rus Andrej Rubljov, ki je organizatorjem celo ponujal alternativne rešitve, a pri tem naletel na gluha ušesa.

Med drugim je predlagal, da bi vsi Rusi in Belorusi osvojene denarne nagrade podarili v dobrodelne namene, s čimer bi za razliko od nesmiselnih prepovedi dejansko pripomogli k spremembi. Njegov predlog je bil zavrnjen.

"Predlagali smo še več rešitev, vendar nas niso poslušali. Ponudili smo se, da bi igrali mešane dvojice z ukrajinskimi igralkami. Ponudili smo, da se v primeru zmage ne bi udeležili podelitve pokalov. Na vse pretege smo se trudili, da bi s tenisom opozorili na pomen svetovnega miru," je razkril ruski tenisač.

"Odgovor Wimbledona je bil vedno enak. Trdili so, da bo ruska vlada naše rezultate uporabila kot sredstvo propagande. To se mi je zdelo nesmiselno. Vsi si želimo samo igrati na turnirjih. Vse sem vložil v svojo teniško kariero, zdaj pa ne smem opravljati svojega poklica. To me jezi," je povedal Moskovčan, ki v primeru zaostrovanja ne izključuje možnosti menjave državljanjstva. "Če nam bodo prepovedali udeležbo na vseh turnirjih, potem bo to ena izmed rešitev," je priznal 24-letnik.

šarapova Vesela novica Šport Zvezdnica, ki je bila zaročena s Slovencem, povila otroka
Komentarjev 4
  • ico8 14:03 22.julij 2022.

    Ce ima tajkunskega caleta, ga bodo mali srpski ruseki radi vzeli pod svoje fetise...

  • QSprm 11:00 22.julij 2022.

    Prepovedi so enako bedaste kot sankcije. Oboje nimajo nobenega smisla, nicen ucinek, predvsem delajo skodo prebivalcem eu in sportnikom, ki te groteskne norosti vladajoce oligarhije tudi placujemo. Dobrodosli v diktaturi demokracije, cemur se sicer rece tudi tiranija.

  • Dragonja 09:31 22.julij 2022.

    Angleži imajo skurjen možgane,ker se že sto let parijo med sabo.Poglejte samo angleški dvor.