Šport
114 ogledov

Ruse pri (raz)gradnji ovirajo sledi bitke za Stalingrad

Volgograd Stalingrad Centralni stadion Rotor Facebook
Pri gradnji novega stadiona v Volgogradu (nekdanjem Stalingradu), ki bo služil tudi za potrebe prihodnjega svetovnega prvenstva, težavo gradbincem povzročajo eksplozivna telesa iz druge svetovne vojne.

V Volgogradu bodo pred začetkom svetovnega prvenstva 2018 zgradili povsem nov stadion, ki bo sprejel 45.000 gledalcev. A najprej morajo porušiti stari objekt lokalnega kluba Rotor, pri tem pa imajo nevsakdanje probleme. Pri razgradnji so delavci namreč že desetkrat našli neeksplodirano municijo iz druge svetovne vojne, točneje iz bitke za Stalingrad.

To je za agencijo Itar-Tass potrdil tudi Arkadij Gruško, vodja lokalnega organizacijskega odbora za mundial 2018. "Vse najdeno strelivo smo prepeljali izven mesta in ga tam uničili," je dejal Gruško in dodal, da bodo preverili še več lokacij, kjer bi se lahko nahajalo neeksplodirano strelivo, preden bodo začeli graditi nov stadion, ki bo nosil ime Arena Zmaga.

Centralni stadion v Volgogradu je bil sicer zgrajen leta 1964 in leži tik ob Volgi. Sprejel je 32.000 gledalcev in vse od izgradnje je na njem igral Rotor, ki se je v šestdesetih imenoval še Traktor Stalingrad, ime je namreč dobil po bližnji tovarni vozil, namenjenih kmetijstvu. 

Ena najbolj znanih bitk v zgodovini

Bitka za Stalingrad je trajala od septembra 1942 do konca januarja 1943. Po prodoru sil osi do Volge so Sovjeti v mestu obkolili Nemce in njihove zaveznike, ob koncu novembra pa sprožili silovit napad, ki je dokončno porazil nemško šesto armado pod vodstvom Friedricha von Paulusa. Paulus se je predal 31. januarja 1943, ko mu je ostalo manj kot 100.000 izstradanih in prezeblih vojakov od prvotnih skoraj 300.000. V domovino se jih je po koncu vojne vrnilo manj kot 5000. 

Volgograd Stalingrad novi stadion Rotor Arena Zmaga | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.