Šport
37506 ogledov

Rusinja spretno izigrala prepoved, organizatorji nemočni

Natela Dzalamidze Instagram
Ruska teniška igralka si je na prefrigan način priborila pravico do nastopa na Wimbledonu.

Ruska specialistka za igro dvojic Natela Dzalamidze, ki zaradi prepovedi nastopa ruskim in beloruskim igralkam oziroma igralcem načeloma ne bi smela zaigrati na prihajajočem turnirju na sveti travi, se je odločila za menjavo državljanstva. 

S tem se bo izognila usodi ruskih in beloruskih športnikov, ki bodo najprestižnejši turnir na svetu spremljali iz domačih naslanjačev. Zaradi prepovedi je brez možnosti nastopa ostal tudi aktualni prvi igralec sveta Rus Danil Medvedjev.

tenis teniška žogica Video Šport Ena najbolj nenavadnih točk v zgodovini tenisa

Organizatorji Wimbledona so se v luči ruske vojaške agresije na Ukrajino odločili za prepoved udeležbe ruskim in beloruskim teniškim igralkam ter igralcem, kar je sprožilo ostre kritike.

V združenjih ATP in WTA so obsodili "enostransko odločitev brez celotive obravnave", ki po njihovi oceni predstavlja "škodljiv precedens za preostanek turneje". Ker "odločitev vodstva tekmovanja ni v skladu z načelom enakih možnosti ter celovitostjo sistema lestvice", sta se obe vodilni profesionalni združenji odločili, da za rezultate na letošnji izvedbi turnirja ne bosta podeljevali točk za računalniško lestvico.

"Ali se ti šališ?" Šport Supernavijač ga je zmotil med večerjo, sledilo je nekaj neverjetnega

Natela Dzalamidze | Avtor: Instagram Instagram
Kljub odsotnosti točk je zanimanje za udeležbo na turnirju veliko. Glavni razlog za to so denarne nagrade, ki so na grand slamih precej večje kot na običajnih turnirjih. Marsikatera teniška kariera tako rekoč zavisi od nastopa na največjih turnirjih, kar še zlasti velja za igralce oziroma igralke izven najboljše stoterice.

V Moskvi rojena Natela Dzalamidze (29), trenutno 43. igralka na lestvici dvojic, je pravila Wimbledona uspešno izigrala z menjavo državljanstva. Zmagovalka dveh WTA turnirjev bo med dvojicami zaigrala pod gruzijsko zastavo, predstavniki Wimbledona pa so v izjavi za AP priznali, da imajo glede njene odločitve zvezane roke.

"Narodnost igralcev, ki je opredeljena z zastavo, pod katero igrajo na profesionalnih tekmovanjih, je dogovorjen postopek, ki ga urejata turneji ATP oziroma WTA ter Mednarodna teniška zveza (ITF)," so sporočili organizatorji.

V Rusiji rojena Gruzijka je s tem zadostila kriterijem za nastop na turnirju in bo lahko v konkurenci ženskih dvojic združila moči s Srbkinjo Aleksandro Krunić.

dominic thiem Saj ni res, pa je Šport Zvezdnika prijavili policiji, mislili so, da snema film za odrasle

Natela Dzalamidze | Avtor: Instagram Instagram

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.