Šport
33 ogledov

S pričevanji nad Armstronga

tyler hamilton lance armstrong EPA
Ameriška protidopinška agencija Usada je izdala več kot tisoč strani dolgo poročilo, ki sedemkratnega zmagovalca Toura Lancea Armstronga obtožuje sodelovanja pri najbolj izdelanem, profesionalnem in najuspešnejšem programu dopinga, kar ga je kdaj videla zgodovina športa.

V poročilo je vključeno tudi zapriseženo pričevanje 26 oseb, od tega 15 kolesarjev. Spregovorilo je kar 11 nekdanjih Armstrongovih moštvenih kolegov. Med tistimi, ki so podali izjave, so Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie.

Travis Tygart iz Usada je ob izdaji poročila izjavil: "Dokazi brez kančka dvoma kažejo na to, da je ekipa US Postal Service Pro Cycling Team imela najbolj izdelan, profesionalen in najuspešnejši program dopinga, kar ga je kdaj videla zgodovina športa. Dokazi vključujejo tudi finančna poročila, račune, elektronsko pošto in laboratorijske teste, ki potrjujejo uporabo dopinga."

Tim Herman, Armstrongov odvetnik, je poročilo označil kot "enostransko usmerjen, tabloidni članek, financiran z denarjem davkoplačevalcev, ki pogreva stare, zavržene in neutemeljene trditve. Te se nanašajo na izsiljena pričevanja ter obljube in grožnje osebam, ki so pričale."

Tygart je na drugi strani kolesarje, ki so priznali jemanje nedovoljenih poživil, pohvalil za pogum in pripravljenost na ustavitev prevar v kolesarskem športu. "Osebno sem se pogovoril s kolesarji, slišal sem njihove zgodbe. Verjamem, da so s svojim dejanjem naredili veliko korist temu športu, precej večjo kot kdajkoli na kolesu. Enako priložnost je imel tudi Lance Armstrong, a jo je zavrnil."

"Mnogi kolesarji so se v času kariere spopadli z dilemo, ali jemati poživila ali pa se odreči tekmovanju na najvišji ravni. Mnogi so opustili svoje sanje in zapustili ta šport, ker niso želeli ogroziti svojega zdravja in sodelovati pri dopingu. To je tragična izbira, s katero se ne bi smel srečati noben športnik," je še dejal Tygart.

Že avgusta je sicer Usada, potem ko je Armstrong opustil pravni boj za dokazovanje svoje nedolžnosti v dopinških obtožbah, sklenila Armstrongu odvzeti vse dosežke po letu 1998 in mu tudi prepovedala nastopanje na tekmovanjih. Poleg njega sta doživljenjsko suspendirana tudi doktorja Michele Ferrari in García del Moral, moštveni direktor Johan Bruyneel, doktor Pedro Celaya in trener José Marti pa so se odločili spodbijati obtožbe, zato so se obrnili na arbitražno sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.