Šport
24 ogledov

Salonit po osmem naslovu ob bok ACH Volleyu

Kanalci so začeli zelo pogumno, a na koncu morali priznati poraz domači ekipi.
1/7
Žurnal24 main
V mariborski dvorani Tabor so odbojkarji Salonita po napeti tekmi premagali kamniški Calcit in se veselili svojega osmega pokalnega naslova.

Triindvajseto finale slovenske pokala je postreglo z zelo zanimivo, dramatično in na trenutke tudi kakovostno predstavo, po kateri so se veselili Kanalci. Ti so v tekmi, ki so jo odločale malenkosti, imeli več zbranosti, mogoče tudi več sreče, a se zasluženo veselijo svojega osmega pokalnega naslova, s katerim so se po uspešnosti izenačili z ACH Volleyjem. Salonit - to je bilo zanj že 17. finale, je v Mariboru pokazal kakovost, ki ga krasi že vso sezono (prvi del državnega je prvenstva končal na prvem mestu, dvakrat je tudi premagal Calcit), velik timski duh, piko na i temu pa je dodal kapetan Dejan Čabarkapa, kapetan je uspešno dirigiral večinoma mladim soigralcem.

Na drugi strani so imeli Kamničani le razpoloženega Tončka Šterna, ki bi lahko postal junak tekme, a seveda le v primeru, da bi njegova ekipa zmagala. Toda ni, tako da je imelo finale enak razplet kot tisto pred desetimi leti (Salonit in Kamnik sta trikrat igrala finale, vselej so bili uspešni Primorci).

Šternova simultanka za izenačenje

Obe ekipi sta nastopili oslabljeni. Pri Kamničanih, ki imajo zaradi napornega ritma in utrujenosti že tako ali tako veliko težav s poškodbami se je v polfinalu poškodoval še bloker Jernej Stavbar, pri Kanalcih je prav tako manjkal bloker, in sicer Dane Mijatović. Igralci pa so že takoj pokazali, da se na to ne bodo ozirali, tako da je že prvi niz postregel z lepo odbojko. V njem so imeli ves čas pobudo Primorci, toda Gorenjci so jih lovili in jih kar nekajkrat ujeli. Pri zaostanku 18:19 so še imeli upanje, ki pa je splahnelo po seriji slabih sprejemov. Salonit je dosegel tri zaporedne točke, kamniški trener je poskušal z menjavami zaustaviti ritem tekmecev, vendar mu ni uspelo, Istrael Dos Santos je z asom postavil izid prvega niza.

V drugem delu so se reči spremenile. V njem so bolje servirali in sprejemali Brumnovi varovanci, imeli pobudo, vodili od ene do treh točk, s prav tako prednostjo pa so tudi prišli do izenačenja na 1:1. Kar se tiče kakovosti, je bil tretji niz najslabši, moštvi sta naredili ogromno napak, a obe podobno število, tako da je spet odločala končnica, pa čeprav so imeli varovanci Leona Schillinga že tri točke prednosti. Najbolj zaslužen, da sta bili ekipi na 20. točki izenačeni je bil Tonček Štern, ki je v tem nizu začel simultanko, a izgubljenega niza ni mogel preprečiti.

Kamničane na koncu izdali živci

Zato pa je s simultanko nadaljeval v četrtem, ko je njegova ekipa povedla z 10:2, ob drugem tehničnem odmoru pa vodila s 16:9. A primorskemu trenerju se je obrestovalo, da je v igro poslal Blaža Marušiča, ki je z neugodnimi servisi poskrbel, da se je Salonit vrnil v igro prišel do le točke zaostanka, v končnici pa je Štern s pomočjo blokerja Borisa Brusa poskrbel, da preobrata ni bilo in da je igral "tie break". Tudi podaljšek je bil izenačen in negotov. Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu, Kamničani so še vodili z 10:9, nato pa so začeli delati nepotrebne napake, ki so najbrž bile tudi posledica utrujenosti. Kanalci so povedli s 14:11, videti je bilo, da je zmagovalec odločen, toda Calcit se še ni dal. Štern je s tveganim servisom ekipo približal na točko zaostanka, nato s pomočjo sreče še enkrat dobro serviral, a tega ni izkoristil Domen Kotnik, ki je dobil blok, s tem pa je bila tekma končana.

Pokal Slovenije, finale:

Salonit Anhovo : Calcit Volleyball Kamnik 3:2 (19, -22, 22, -22, 13)
Dos Santos 17 in Čabarkapa po 17, Okroglič 16; T. Štern 28, Kotnik 10.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.