Šport
2 ogledov

Še 12 dopingiranih na OI v Londonu

doping igla injekcija EPA
Mednarodni olimpijski komite (Mok) je danes razkril imena 12 športnikov, ki so jih po dodatnih testiranjih ujeli pri dopinških prekrških na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu.

Med dvanajsterico je sedem dobitnikov medalj, trije so Rusi, tudi dobitnica zlate medalje v teku na 3000 metrov z zaprekami Julija Zaripova. Najnovejše razkritje sicer ne bo več neposredno prizadelo Zaripove kot dobitnico medalje, saj so ji to odvzeli že prej zaradi drugih dopinških prekrškov. V njenem londonskem vzorcu so zdaj odkrili sledi prepovedanega dehidroklormethiltestosterona.

Po športnih panogah je med najnovejšimi razkritimi primeri največ dvigalcev uteži. Ob dveh Rusih, pozitivna sta bila dobitnika srebrnih medalj Natalija Zabolotnaja in Aleksander Ivanov, so zdaj na dodatnih dopinških testih iz te panoge padli še štirje prejemniki odličij, dva Moldavca, Belorusinja in Armenec. To so Cristina Iovu, Hripsime Hurshudjan, Irina Kuleša in Anatoli Ciricu.

Preostalih pet športnikov brez osvojenih medalj, ki so jih razkrili tokrat, pa prihaja iz Gruzije, Kazahstana, Rusije in Ukrajine, tekmovali so v dviganju uteži ter atletiki.

Mok bo še naprej izvajal dodatne teste, doslej so na novo pregledali več kot 1200 vzorcev iz Pekinga 2008 in Londona 2012. Doslej je bilo pozitivnih 82 na novo testiranih vzorcev.

Mok je prejšnji teden objavil podoben seznam za Peking 2008. Takrat je bilo na njem 16 športnikov, od tega deset dobitnikov medalj, ti so bili udeleženci tekmovanj v dviganju uteži, rokoborbi in atletiki. Med kršitelji so bili trije olimpijski podprvaki, Rusa Hasan Barojev in Vitalij Rahimov iz rokoborbe grško-rimskega sloga in kazahstanska dvigovalka uteži Irina Nekrasova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.