Šport
9 ogledov

Še deset smučarjev brez pogodb

sport 11.02.13. Klemen Kosi, slovenski smucar, Klemen Kosi of Slovenia speeds do EPA
Manj kot dva meseca pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju osem tekmovalcev in dve tekmovalki še niso dali svojega podpisa pod individualne pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije.

Zaradi že znanih proračunskih težav zveze ter vedno večje finančne vrzeli bodo tudi v letošnji sezoni tekmovalci prisiljeni plačevati za del stroškov, tako imenovani samoprispevek pa tako kot v minulih sezonah buri duhove in skrbi za naraščanje temperature v smučarskih ekipah.

Vodja panoge za alpsko smučanje Vlado Makuc zagotavlja, da so pogodbe podpisali z vsemi reprezentanti in reprezentantkami z najvišjim tekmovalnim rangom, statusom A, med nepodpisniki pogodb pa so večinoma tekmovalci s statusom B.

"V tem mesecu bomo izdali račune za prispevke, te bodo tekmovalci lahko plačali v treh obrokih. Tistim, ki pogodb niso podpisali, bomo izstavili račune za njihove dosedanje stroške. Na zvezi smo zadovoljni, da lahko vsi programi tečejo v neokrnjeni obliki. Vsem tekmovalcem trenutno financiramo program, ker pa finančnih sredstev ne bo dovolj za celotno sezono, pa bodo morali participirati s svojimi prispevki ali pa bodo dolžni pokriti svoje stroške v celoti, če se bodo odločili, da pogodbe ne bodo podpisali. Nepodpisnikom ne bomo mogli več zagotavljati izvajanja programa," je razmere pojasnil Makuc.

Zveza je trenutno podpisala pogodbe s 16 tekmovalkami in tekmovalci. Makuc pričakuje, da bosta pogodbi podpisali še dve tekmovalki, ki sta bili na snežnih pripravah onstran velike luže. V moški ekipi osem tekmovalcev pogodb ni podpisalo. Med nepodpisniki pogodb je tudi četverica iz mariborskega smučarskega kluba Branik, Klemen Kosi, Martin Čater, Boštjan Kline in Mišel Žerak. Na pomoč mariborskega kluba, ki se je znašel pred prisilno poravnavo, pa ne morejo računati.

"Participacija za tekmovalce s statusom A znaša 2000 evrov, za tiste s statusom B pa 3500 evrov. Tisti, ki so brez statusa, pa plačujejo svoje stroške. Zneski participacije veljajo za obdobje od 1. maja do 15. novembra, s čimer tekmovalci krijejo del stroškov treninga, od 15. novembra dalje pa bodo tekmovalci, ki nimajo statusa A, krili svoje stroške v celoti," je še pojasnil Makuc.

"Gre za individualne pogodbe. Pogodba je takšna, kot je, prispevki so takšni, kot so. Tisti, ki meni, da je pogodba zanj koristna, bo pogodbo podpisal in na tej podlagi lahko užival še nekatere bonitete, tisti, ki pogodbe ne bo podpisal, teh bonitet ne bo imel. Do zdaj smo jim gledali pod prste, da so lahko sodelovali v programih. Poslej pa bomo tistim, ki ne bodo podpisali pogodb izstavili račune za nazaj, podpisnikom pogodb pa bomo omogočili obročno plačevanje prispevka, po 15. novembru pa možnost financiranja svojega deleža v programu," je še dejal Makuc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.