Šport
344 ogledov

Še ena legendarna ameriška franšiza pred spremembo imena

Cleveland Indians Profimedia
Po Redskinsih o spremembi imena razmišljajo tudi Indians.

Zaradi vse bolj pereče diskusije o rasizmu v ZDA je tudi druga od velikih ameriških ekip v profesionalnih športih najavila morebitno spremembo imena. Že v četrtek so to najavili v upravi nogometnega kluba Washington Redskins, danes so se temu pridružili še pri baseballskem moštvu Cleveland Indians, ki imajo to ime že vse od leta 1915.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo skušali okolje in vse udeležene spodbuditi, da pri imenu ekipe skupaj poiščejo pot naprej. Kot pravijo v klubu, je prav ime ekipe lahko ena najbolj vidnih povezav z družbo. In kot dodajajo v klubu, ne gre za novo razpravo, vezano na zadnje protirasistične demonstracije, so pa te izpostavile nujnost razmisleka o spremembi. Kot pravijo, se je treba tudi v športu izboljšati na področjih, kot je socialna pravičnost.

Po tragični smrti temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu, ki ga je ubil policist, je tudi ameriški šport pod vse večjim pritiskom, da uredi nekatere zastarele "pristope".

Svoje lahko dodajo tudi sponzorji. Tak je primer Redskinsov oziroma v prevodu rdečekožcev, kar je kot naziv tudi svojevrstna žaljivka za ameriške praprebivalce. Podjetje FedEx, po katerem se po vložku 200 milijonov dolarjev imenuje tudi stadion ekipe, je neposredno zahtevalo spremembo imena. Po poročanju ameriških medijev so podobne zahteve podali tudi drugi veliki pokrovitelji, ki pa tega za razliko od FedExa še niso potrdili.

Washington Redskins "Žaljivo ime" Šport Legendarna ameriška franšiza prisiljena spremeniti ime

Še pred nekaj leti o čem podobnem v Washingtonu, čeprav so v indijanskih sredinah to zahtevali, niso razmišljali. Leta 2018 je lastnik Dan Snyder ostro zavrnil možnost spremembe imena in poudaril, da do nje ne bo prišlo nikoli. Zdaj je spremenil mnenje in sporočil, da bodo o spremembi odločali v klubu, za nasvet pa povprašali tudi širšo lokalno skupnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.