Šport
17 ogledov

Simboličen konec vladavine ''Fedal''

rafael nadal roger federer EPA
Škotski tenisač Andy Murray je z zmago na mastersu v Miamiju postal številka dve svetovnega tenisa. Njegov dosežek simbolizira konec vladavine ''Fedal'' – skovanka priimkov Rafaela Nadala in Rogerja Federerja –, saj se je prvič po letu 2003 zgodilo, da ne Španec ne Švicar nista uvrščena na eno izmed prvih dveh mest lestvice ATP.

Novembra 2003 je Roger Federer prevzel drugo mesto na lestvici ATP - Švicar je bil številka dve sicer že tri tedne v avgustu - nato pa februarja prihodnje leto skočil na vrh, kjer je ostal vse do avgusta 2008.

Julija 2005 se mu je pri vrhu, natančneje na drugem mestu, pridružil 19-letni Rafael Nadal, ki je tri leta kasneje Švicarja izrinil s svetovnega teniškega prestola.

rafael nadal roger federer | Avtor: EPA EPA
Odkar sta julija 2005 zasedla prvo in drugo mesto lestvice ATP, je bil naslednjih osem let vsaj eden izmed njiju uvrščen na eno od prvih dveh mest. Vse do današnjega dne. Skoraj desetletno tradicijo sta (končno!) prekinila Novak Đoković in Andy Murray. Predvsem slednji, saj je Đoković že leta 2011 postal prvi igralec sveta, Murray pa je po zmagi v Miamiju preskočil še Federerja in poskrbel za (začasen?) konec vladavine ''Fedal''.

Od julija 2005, ko se je Nadal na vrhu pridružil Federerju, sta švicarski maestro in španski matador osvojila 23 grand slamov (Federer 13, Nadal 10). Sicer je Švicar štiri naslove osvojil že pred sezono 2005, Nadal pa se je na drugo mesto povzpel kmalu po prvi zmagi na Roland Garrosu (junij 2005). Dvojica ''Fedal'' je v tem času osvojila tudi največ mastersov - Federer 15 (skupno 21), Nadal pa 20 (skupno 22).

V slabem desetletju sta se na igrišču pomerila 28-krat (18:10 vodi Nadal), finalni spopad v Wimbledonu (2008) pa so številni strokovnjaki označili za najboljši teniški dvoboj vseh časov. Njuno rivalstvo je zasenčilo prav vse nekdanje teniške velikane, vključno z legendarnimi rivalstvi, ki so jih tvorili Pete Sampras/Andre Agassi, Björn Borg/John McEnore, Ivan Lendl/Jimmy Connors in Stefan Edberg/Boris Becker. Nazadnje sta se pomerila pred manj kot mesecem dni v Indian Wellsu, kjer se je zmage veselil Nadal, in samo upamo lahko, da domnevno najboljša tenisača vseh časov še nista rekla zadnje besede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.