Šport
32 ogledov

Širše, hitrejše, varnejše

Lewis Hamilton Mercedes testiranje Barcelona EPA
V naslednjem letu se v formuli 1 obetajo revolucionarne spremembe.

V naslednji sezoni (2017) bodo dirkalniki v formuli 1 doživeli korenite spremembe, je ob koncu preteklega tedna sklenila Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA). 

Dirkači v F1 bodo imeli prvič zaščiteni "cockpit", ki bo pomenil precej večjo varnost za akterje najhitrejšega motošporta. Ali bo to obroč nad vidnim poljem dirkačev ali pa prozorna kupola, trenutno še ni povsem jasno.

Širše pnevmatike in krilca

Poleg tega je FIA sprejela nekatere spremembe, ki bodo omogočile hitrejše dirkanje, po nekaterih napovedih celo do tri sekunde na krog.

Sprednje pnevmatike bodo precej širše, namesto 245 bodo merile 350 milimetrov. Zadnje pnevmatike se bodo iz 325 povečale na 405 milimetrov. 

Širša bodo tudi sprednja krilca, in sicer za 150 milimetrov, zadnja krilca pa bodo širša za 200 milimetrov in krajša za 150 milimetrov.

Spremenila se bo tudi širina celotnega bolida. Namesto 1,4 metra bodo v širino merili 1,6 metra. Maskimalna teža se bo iz 702 povzpela na 722 kilogramov.

Dokončna odločitev konec aprila

FIA je omenjene reforme vključila v svoj načrt, a morajo biti spremembe potrjene še na kongresu WMSC, ki se bo odvil 30. aprila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.