Šport
12 ogledov

Sklepno dejanje teniške sezone 2012

marcel granollers alex corretja david ferrer marc polez nicolas almagro EPA
Od petka do nedelje bo v Pragi potekal finale Davisovega pokala med Češko in Španijo. Medtem ko bodo Španci skušali osvojiti šesto lovoriko v novem tisočletju, imajo Čehi priložnost za prvo zmagoslavje kot samostojna država.

Jubilejna stota sezona Davisovega pokala, najbolj množičnega ekipnega tekmovanja na svetu, ki se ga je letos udeležilo 123 držav, bo vrhunec doživela v O2 areni v Pragi. Isti ekipi sta se nazadnje srečali pred tremi leti v finalu v Barceloni, kjer je Španija gladko zmagala s 5:0.

marcel granollers alex corretja nicolas almagro | Avtor: EPA EPA
Španija je osvojila tri od zadnjih štirih Davisovih pokalov, s čimer je postala najuspešnejša reprezentanca 21. stoletja, Čehi pa imajo v svojih vitrinah eno lovoriko, in sicer iz leta 1980, ko sta Ivan Lendl in Tomaš Šmid v Pragi premagala Italijo s 4:1.

Čeprav so Čehi izgubili zadnje tri dvoboje s Španijo, pa so v finalu v rahli prednosti, saj za Španijo ne bo nastopil Rafael Nadal, ki je bil v preteklih sezonah ključna figura kapetana Alexa Corretje, hkrati pa zgodovina pravi, da je v zadnjih šestih sezonah le ena država osvojila Davisov pokal na gostovanju. To je leta 2008 uspelo prav Španiji,

V odsotnosti Nadala bodo Španijo zastopali David Ferrer, Nicolas Almagro, Marcel Granollers in Marc Lopez, na drugi strani pa bodo Tomaš Berdych, Radek Štepanek, Lukaš Rosol in Ivo Mlinar.

Čehi osredotočeni na zmago

radek stepanek tomaš berdych | Avtor: EPA EPA
Domačini upajo, da bodo lahko izkoristili podporo domačega občinstva, prav tako pa se nadejajo uspeha na trdi in hitri teniški podlagi, ki tradicionalno ne ustreza španskim matadorjem. ''V Barceloni smo se veliko naučili in upam, da bomo lahko te izušnje uporabili pred domačimi obiskovalci,'' je povedal Radek Štepanek in dodal: ''Za nas je najbolj pomembno, da imamo v nedeljo na svojem računu tri točke. Zato smo tu in osredotočeni smo na to.''

Španija z novim orožjem

Prvi adut španske izbrane vrste bo peti igralec sveta David Ferrer, ki je v letošnji sezoni osvojil sedem lovorik in ima za seboj najboljše leto v svoji karieri. ''Igrišče bo bolj ustrezalo Čehom, vendar gre za finale Davisovega pokala in prepričan sem, da bo zelo izenačeno,'' je povedal Ferrer.

Španija je v zadnjih štirih letih osvojila tri naslove, zato tudi letos velja za manjšega favorita. V zadnjih letih so njihovo ahilovo peto predstavljale dvojice, saj so nasprotniki večkrat izkoristili dejstvo, da Španija ni imela resnično uigranega tandema. A temu letos ni več tako, saj bosta v kategoriji dvojic nastopila Marcel Granollers in Marc Lopez. Zmagovalca zaključnega turnirja dvojic v Londonu sta prva španska tenisača po 37 letih, ki sta osvojila prestižno lovoriko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.