Šport
28 ogledov

Španci premočni tudi brez Nadala

david ferrer alex corretja EPA
Teniška reprezentanca Španije je prvi finalist Davisovega pokala. Petkratni zmagovalci in branilci naslova so s 3:1 v zmagah premagali izbrano vrsto ZDA. V finalu se bodo za šesti naslov pomerili s Češko.

nicolas almagro john isner | Avtor: EPA EPA
Prvi udarec je reprezentanci ZDA, ki je naslov zadnjič osvojila leta 2007, zadal David Ferrer, ki je po dobrih treh urah boja s 4:6, 6:2, 6:2, 6:4 premagal Sama Querreya in svoje razmerje zmag in porazov na peščenih podlagah povišal na 15:0. ''V prvem nizu je on igral bolj agresivno. V drugem pa sem igral bolj konstantno. Lahko bi izgubil četrti niz, saj je imel veliko priložnosti. Vsako brejk žogico sem odigral zelo zbrano,'' je povedal Ferrer, ki se je zmage veselil pred domačimi navijači.

Američani so upali, da jim bo točko uspel priigrati John Isner, ki se je udaril z Nicolasom Almagrom. V visoko vodstvo pa je Špance popeljal slednji, ki je za zmago nad 206cm visokim Američanom potreboval več kot štiri ure, na koncu pa slavil s 6:4, 4:6, 6:4, 3:6, 7:5. ''Zelo težko je bilo. Serviral je zelo dobro. Na igrišču se nisem počutil udobno, ko je serviral. Veseli me, da smo že v petek povedli 2:0,'' je ocenil Almagro, ki je izkoristil tri od devetnajstih brejk priložnosti in dobil 77% točk na svoj prvi začetni udarec. ''Mislim, da sem v zadnji igri zgrešil tri voleje, ki bi jih moral zadeti. Mogoče je izmučenost pripomogla k napakam. Zelo sem razočaran, ker sem v četrtem in petem nizu igral odlično, nato pa na koncu kar podaril zmago,'' je dodal Isner.

tomaš berdych | Avtor: EPA EPA
Najmočnejše ameriško orožje sta zagotovo brata Bryan, Mike in Bob, ki sta upravičila vlogo favoritov in Ameriki priigrala kanček upanja. Španska naveza Marcel Granollers in Marc Lopez je v prvih dveh nizih še parirala favoriziranima Američanoma, nato pa sta dobitnika zlate olimpijske kolajne s 6:3, 3:6, 7:5, 7:5 izpolnila zastavljeni cilj.

Potrebe po petem obračunu ni bilo, saj je vse skupaj razčistil David Ferrer, ki je s 6:7(3), 6:3, 6:4, 6:2 premagal Johna Isnerja, kljub temu, da je Američan iz svojega loparja izstrelil kar 16 asov in 51 winnerjev.

Češka napada drugi naslov

radek stepanek tomaš berdych | Avtor: EPA EPA
V drugem polfinalnem obračunu sta se udarili reprezentanci Argentine in Češke. Prvo točko za južnoameričane je po pričakovanjih priigral Juan Martin Del Potro, ki ni imel večjih težav z veteranom Radekom Stepanekom. ''Igrati v svoji državi je neverjetno. Zares sem užival. Igral sem zelo dobro, saj sem izkoristil skoraj vse priložnosti za odvzem servisa,'' je povedal osmi igralec sveta.

Čeških navijačev ni razočaral njihov prvi favorit Tomaš Berdych, ki je s 6:1, 4:6, 1:6, 6:4, 6:4 premagal Juana Monaca. Šesti igralec sveta je v četrtem nizu že zaostajal z brejkom, nato pa po velikem preobratu Čehe ponovno vrnil v igro. ''Ni mi preostalo drugega, kot da verjamem vase, da lahko spreobrnem takšen obračun,'' je povedal Berdych, ki je v navezi s Stepanekom slavil še v konkurenci dvojic in Češko popeljal v vodstvo. ''Pred obračunom sva se dogovorila, da odigrava skupaj kot partnerja in vztrajava ne glede na to, kaj se bo zgodilo,'' je ključ do uspeha razkril Stepanek.

juan martin del potro | Avtor: EPA EPA
Velik udarec za Argentino je bila poškodba Del Potra, ki posledično ni mogel nastopiti v drugem obračunu posameznikov, zato ga je na igrišču zamenjal Carlos Berlocq. Argentinec se ni mogel kosati z razpoloženim Berdychom, ki je s popolnim izkupičkom treh zmag Češko še četrtič popeljal v veliki finale.

Čehi bodo v finalu poskušali izkoristiti prednost domačega terena in presenetiti Španijo, ki v zadnjih letih velja za najmočnejšo teniško reprezentanco na svetu, tudi po zaslugi četrtega igralca sveta Rafaela Nadala. Kapetan španske vrste Alex Corretja je dejal, da bodo v naslednjih tednih skrbno spremljali Nadalovo okrevanje po poškodbi kolena, zaradi katere je zvezdnik izpustil nastopa na olimpijskih igrah v Londonu in odprtem prvenstvu ZDA. "Upam, da bomo lahko v finalu računali na vse naše igralce, med katere seveda sodi tudi Rafa," je dejal Corretja.

Davisov pokal ,svetovna skupina, polfinale:

Španija - ZDA 3:1

David Ferrer : Sam Querrey 4:6, 6:2, 6:2, 6:4
Nicolas Almagro : John Isner 6:4, 4:6, 6:4, 3:6, 7:5
Marcel Granollers/Marc Lopez : Bob Bryan/Mike Bryan 3:6, 6:3, 5:7, 5:7
David Ferrer : John Isner 6:7 (3), 6:3, 6:4, 6:2
Nicolas Almagro - Sam Querrey odpovedano

Buenos Aires: Argentina - Češka 1:3

Juan Martin del Potro : Radek Štepanek 6:4, 6:4, 6:2
Juan Monaco : Tomaš Berdych 1:6, 6:4, 6:1, 4:6, 4:6
Carlos Berlocq/Eduardo Schwank : Tomaš Berdych/Radek Štepanek 3:6, 4:6, 3:6
Carlos Berlocq : Tomaš Berdych 3:6, 3:6, 4:6
Juan Monaco : Radek Štepanek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.