Šport
11 ogledov

Đoković končal Federejevo vladavino

novak đoković
1/10
EPA
Prvi igralec sveta Novak Đoković je zmagovalec zaključnega teniškega turnirja najboljše osmerice v Londonu. V finalu je s 7:6 (6), 7:5 premagal branilca naslova Rogerja Federerja. Srb je sezono zaključil s šestimi lovorikami, dobil pa je kar 75 obračunov.

ATP World Tour Finals, finale:

Novak Đoković (Srb/1) : Roger Federer (Švi/2) 7:6 (6), 7:5

Obračun je začel Federer, ki je brez izgubljene točke dobil svoj servis in v naslednji igri, prav tako brez izgubljene točke, Đokoviću odvzel začetni udarec. Srb je napravil nekaj nepričakovanih napak na backhand udarcu, dovolj zgovoren pa je podatek, da je Federer svojo servisno igro začel z asom, Đoković pa z dvojno napako. Prvi igralec sveta je brejk zaostanka nadoknadil v peti igri, ko je Federer kot po pravilu začel grešiti z backhandom. Niz se je pričel lomiti v deveti igri, ko je Đoković izkoristil tretjo brejk priložnost, nato pa na svoj servis povedel 30:0. A Federer se je vrnil in poravnal na 5:5, zmagovalca niza pa je dala podaljšana igra. Več zbranosti je pokazal Srb in povedel (7:6).

Uvodna igra drugega niza je trajala več kot deset minut, dobil pa jo Federer, ki je vodstvo potrdil s svojim začetnim udarcem. Švicar je tako kot v prvem nizu prišel do prednosti in kazalo je, da je tokrat ne bo zapravil.  V osmi igri je ubranil eno brejk priložnost Đokovića, nekoliko pa mu je z nekaj neumnostmi pomagal tudi Srb. Federer si je na svoj servis priigral dve žogici za izenačenje v nizih, a jekleni Nole je uspel spreobrniti potek igre in izničiti prednost nasprotnika. Hitro je povedel 6:5 in v dvanajsti igri z izjemnim backhandom po paraleli končal Švicarjeve upe o sedmi lovoriki na zaključnih turnirjih.

Sezona 2012

Đoković je v letošnji sezoni osvojil šest turnirjev. Januarja je slavil na OP Avstralije, trikrat pa je bil najboljši na mastersih (Miami, Toronto, Šanghaj). Za nameček je osvojil še turnir serije ATP 500 v Pekingu in zaključni turnir v London. Poleg šestih lovorik je še petkrat zaigral v finalu. Trikrat ga je porazil Rafael Nadal (Monte Carlo, Rim, Roland Garros), po enkrat pa Roger Federer (Cincinnati) in Andy Murray (US Open).
Federer je letos v žep prav tako pospravil šest turnirjev. Na sveti travi Wimbledona je osvojil 17. grand slam v svoji karieri, dobil pa je tri masterse (Indian Wells, Madrid, Cincinnati). Osvojil je še dva turnirja serije ATP 500 (Rotterdam in Dubaj). Poleh šestih lovorik je še trikrat zaigral v finalu. V Halleju (ATP 250) ga je premagal nemški veteran Tommy Haas, v Baselu (ATP 500) pa je bil od njega boljši Juan Martin Del Potro. V boju za olimpijsko zlato je moral priznati premoč Andyju Murrayu. Med viceprvake se je vpisal še na finalnem turnirju v Londonu.

Davisov pokal

Sezona se bo uradno zaključila s finalom Davisovega pokala, kjer se bosta od 16.-18. novembra merili reprezentanci Španije in Češke. Branilci naslova Španci ne bodo mogli računati na Rafaela Nadala, ki se neuradno vrača konec decembra, bo pa zato njihov glavni adut David Ferrer. Peti igralec sveta ima za seboj najboljšo sezono v svoji karieri, v kateri je osvojil sedem turnirjev in dobil kar 74 dvobojev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.