Šport
34 ogledov

Federer že desetič najbolj priljubljen

novak đoković
1/7
Reuters
Teniška organizacija ATP je podelila nagrade za sezono 2012. Najbolj uspešna sta bila Roger Federer in Novak Đoković, ki sta oba prejela dve priznanji za izjemne dosežke v preteklem letu.

Novak Đoković je iz rok predsednika organizaijce ATP Brada Drewetta dobil priznanje za prvo mesto na lestvici ATP. Zmagovalec petih turnirjev za grand slam je še drugo leto zapored sezono končal kot prvi igralec sveta. ''Končati sezono kot številka ena je eden najtežjih izzivov v športu. V štiridesetih letih je to uspelo samo šestnajstim igralcem. Dejstvo, da je Novaku to uspelo dvakrat zapored, je neverjeten dosežek,'' je povedal Drewett.

novak đoković | Avtor: Reuters Reuters
Petindvajsetletni Đoković je prvi igralec po Rogerju Federerju, ki je uspel ubraniti prvo mesto na lestvici ATP. ''Izjemno zadovoljen sem, da sem že drugič osvojil nagrado za prvega igralca sveta. Upam, da se bom tudi prihodnje leto boril za to lovoriko,'' je povedal Srb.

Đoković pa je poleg priznanja za uspehe na igrišču prejel še nagrado Arthur Ashe, ki jo podeljuejo za dosežke na področju humanitarnih akcij. Prvi lopar sveta deluje kot ambasador UNICEFA in s sredstvi fundacije Novak Djokovic pomaga številnim socialno ogroženim ljudem po svetu.

Navijači obožuejejo FedExa in on obožuje njih

Spet je slavil Roger Federer, ki je tako kot Đoković domov odnesel dve nagradi. Švicarski maestro je še deseto leto zapored prejel nagrado za najbolj priljubljenega tenisača na svetu, v svojo bogato zbirko pa je dodal še osmo prizanje Stefana Edberga, ki ga podeljujejo za športno vedenje. ''Stefan Edberg je bil eden izmed mojih idolov in velika inspiracija. Vedno se trudim, da igram po pravilih in s spoštovanjem do mojih nasprotnikov. Veliko drugih igralcev si prav tako zasluži to nagrado. Lepo jo je osvojiti,'' je povedal Federer.

Časi, ko je Federer osvajal tri grand slame na leto, so že mimo, a Švicarjeva priljubljenost zato ne pojenja. ''Neverjetno. Prvič sem to nagrado osvojil leta 2003, od takrat pa vsako leto. To je nekaj, kar me motivira. Upam, da boste v prihodnosti še naprej podpirali tenis in mene. Ne morem se vam dovolj zahvaliti,'' je še dodal zmagovalec sedemnajstih turnirjev za grand slam.

Povratnik leta

roger federer tommy haas | Avtor: EPA EPA
Nagrado za povratnika leta je prejel nemški veteran Tommy Haas. Štiriintridesetletnik, ki je v zadnjih letih prestal številne operacije, se je ponovno zavihtel med 25 najboljših igralcev na svetu. V letošnji sezoni je trikrat zaigral v finalu. V Hamburgu in Washingtonu je ostal brez lovorike, medtem ko je na travnati površini Halleja premagal  Federerja in osvojil prvi turnir po letu 2009.

Novinec leta

Nagrado za novinca leta je prejel 23-letni Martin Kližan. Slovak je na poti do četrtega kola US Opna premagal Jo-Wilfrieda Tsongaja, v ruskem St. Petersburgu pa je osvojil prvi turnir v svoji karieri.

Najbolj izboljšan igralec

Čeprav bi naziv najbolj izboljšanega igralca po izjemni predstavi v Parizu nedvomno lahko pripadel Jeryzju Janowiczu, so se pri ATP odločili za Marinka Matosevica. Sedemindvajsetletnik je sezono končal kot navišje uvrščeni Avstralec (47). V ameriškem Delray Beachu je zaigral v svojem prvem finalu, kjer ga je premagal Kevin Anderson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.