Šport
9 ogledov

Slovaška zmaga, Slovenke z ničlo

Veronika Velez Zuzulova EPA
Veronika Velez Zuzulova je zmagovalka nočnega slaloma pod žarometi za svetovni pokal v avstrijskem Flachauu.

Slovakinja je vodila že po prvi vožnji. Druga je bila na koncu Čehinja Šarka Strachova (+0,31), tretja pa Švedinja Frida Hansdotter (+1,05). Štiri Slovenke na startu so ostale brez točk. Enaintridesetletna Veronika Velez Zuzulova je sicer vpisala svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu, prvo po paralelni tekmi 1. januarja 2013 v Münchnu.

Za tri mesta je v finalu svojo uvrstitev izboljšala Hansdotterjeva, ki je ubranila rdečo majico vodilne v posebnem slalomskem seštevku. Za 74 točk zaostaja Strachova, tretja, z zaostankom 105 točk, pa je današnja zmagovalka. Na prvih dveh mestih v skupnem seštevku tudi po slalomu v Flachauu ni sprememb, vodi Švicarka Lara Gut (738) pred Američanko Lindsey Vonn (700), ki v slalomu ne tekmujeta, tretja je Hansdotterjeva (581).

Slovenke so v Flachau pripotovale s popotnico odličnega nastopa na slalomu v Santa Caterini, kjer so se prvič po letu 2002 kar tri uvrstile v finale ter na eni slalomski tekmi osvojile točke. A Santa Caterine niso ponovile. Na prvem od dveh slalomov v Flachauu, v petek bo še odpadli slalom iz Ofterschwanga, so vse štiri Slovenke, nastopile so v težkih razmerah, na mehki in načeti progi, ostale brez druge vožnje in točk.

Katarina Lavtar ni izkoristila startne številke 33, najboljše od Slovenk, ter je ob prihodu v cilj zaostala 4,13 sekunde za vodilno, za takrat 29. čas. Do konca je izgubila osem mest za končno 37. mesto. Ana Bucik, ki je nastopila 46. po vrsti, je odstopila na vrhu proge, po isti poti pa sta šli tudi Maruša Ferk in debitantka Klara Livk, ki je prvič nastopila med svetovno elito.

Finale v Flachauu je bil vseeno tudi slovensko obarvan. V svoj prvi finale se je na tretjem startu v svetovnem pokalu prebila v Združenih državah Amerike rojena 21-letna Lili Lapanja, ki nastopa za ameriško reprezentanco. Hčerka nekdanjega slovenskega smučarja Vojka Lapanje, ki se je leta 1991 preselil v ZDA in si tam z življenjsko sopotnico Margaret Besier ustvaril družino, je prve točke osvojila s 23. mestom.

"Danes je bilo težko priti naprej. Škoda je za Ano, ker je v zelo dobri formi, bila pa je malo nepazljiva in zajela količek. Katarina ni izkoristila pogojev, za ostale pa je bilo praktično nemogoče. Tudi snežilo je zelo močno, sneg se je prijemal na očala in nekje na polovici proge že niso skoraj nič videle. Nekaj so skušali rešiti tik pred prvim tekom in še enkrat polili progo z vodo in jo posolili. Kot ste videli, je startna številka ena vozila po vodi, saj sol še ni prijela. Potem je bilo počasi bolje, a tako je enkrat dobimo, drugič izgubimo, danes smo izgubili. Ana in Maruša sta v zelo dobri formi, takoj ko bomo imeli pogoje, bomo to tudi pokazali. Klara nabira izkušnje, prav je, da je prišla sem na svetovni pokal, da vidi, kako so stvari drugačne. Startne številke imamo še zadaj, a pred zlato lisico bo novo štetje, tako da bo lažje," je dejal odgovorni trener ženske ekipe za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal Denis Šteharnik.

Na petkovem slalomu v Flachauu bodo nastopile Bucikova, Lavtarjeva in Ferkova, trenerji pa se bodo še odločili, ali se jim bo znova pridružila še Livkova. V nedeljo je na sporedu veleslalom, na katerem bodo nastopile Ana Drev, Tina Robnik, Lavtarjeva in Meta Hrovat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.