Šport
21 ogledov

Slovenci po vodstvo v skupini

Zorman Kavtičnik Žvižej Škof Španija Slovenija SP svetovno prvenstvo polfinale B Reuters
Slovenske rokometaše v sredo zvečer v mariborski dvorani Tabor čaka kvalifikacijski dvoboj za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Danskem. Polfinalisti letošnjega svetovnega prvenstva se bodo na tretji kvalifikacijski tekmi pomerili z doslej neporaženimi Islandci, ki bodo nato njihovi tekmeci tudi v nedeljo v Reykjaviku.

Slovenija je na dosedanjih dveh kvalifikacijskih tekmah premagala Romunijo in igrala neodločeno z Belorusijo, Islandci pa so dobili oba dosedanja dvoboja proti "vzhodnjakom". Na zaključni turnir se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci, tekmi z Islandijo pa bosta najverjetneje odločali o zmagovalcu skupine.

Slovenski selektor Boris Denič je na današnji novinarski konferenci v Mariboru izrazil upanje, da bodo po odmevnem velikem tekmovanju v Španiji, kjer so prikazali kakovosten rokomet, s takšnim razmišljanjem in igro nadaljevali. Ob tem je vendarle dodal, da gre h koncu naporna reprezentančna in klubska sezona, pred igralci pa so še nekatere klubske obveznosti, končnice v državnih prvenstvih ter zaključki evropskih tekmovanj.

"Na Islandce se bomo dobro pripravili. Vemo, da je to dobra reprezentanca, ki ima zagotovo še zmeraj višji rating v rokometnem svetu kot mi. Mi pa bomo enostavno nadaljevali z našim razmišljanjem - to je, da se na vsako tekmo, ki je pred nami, maksimalno dobro pripravimo ter da po 60 minutah prvi prečkamo ciljno črto," je dejal Denič, ki bi si sicer želel nekaj več časa za treninge, a koledar je vendarle enak za vse reprezentance.

V poštev pride samo zmaga

Izkušeni slovenski reprezentant Uroš Zorman v sredo pričakuje polno dvorano Tabor, sicer pa po njegovem ni veliko za filozofirati. Za ekipo je po njegovem bistveno, da so se spet dobili po uspešnem turnirju na SP, zdaj pa jih čakata dve težki tekmi. Kljub temu pred domačim občinstvom, o čem drugem kot o zmagi, ne smejo razmišljati.

"Iz prvenstva v prvenstvo napredujemo in tudi sebe počasi postavljamo v neke vloge favoritov, v ožji krog nekih velikih reprezentanc in temu primerno se moramo tudi obnašati," je dejal Zorman, sicer rokometaš poljskih Kielc.

(Slovenija : Rusija) SP v rokometu četrtfinale Luka Žvižej | Avtor: Reuters Reuters
Z njim se je strinjal tudi Luka Žvižej, ki je dejal, da je njihov cilj jasen - želijo si zmage in polne dvorane. Sicer pa se po njegovem daljši premor od zadnjega druženja ekipi ne bo preveč poznal, a kljub temu niso pozabili stvari, ki so jih delali januarja. "Kar pa se vzdušja tiče, to nadaljujemo na že tradicionalno zelo visoki ravni," je dejal Celjan.

Odgovornost na manj izkušenih

Na tokratni akciji ni večjih sprememb v igralskem kadru glede na "špansko zasedbo". Manjkali bodo Uroš Bundalo, Dragan Gajić in Matej Gaber, še vedno pa je vprašljiv nastop Petra Puclja. Denič se s tem ne obremenjuje preveč in pravi, da s tistim, kar je na voljo, bo potrebno tekmo v Mariboru dobiti. Se bo pa povečala vloga nekaterih manj izkušenih, ki po njegovih besedah enkrat pač morajo začeti.

Slovenija je doslej igrala 15 tekem z Islandijo, na njih pa je osemkrat zmagala, petkrat izgubila, tri tekme pa so se končale z neodločenim rezultatom. Na njunem zadnjem dvoboju na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji so bili Slovenci v Vršcu boljši s 34:32.

"Od takrat je minilo leto in pol, vmes sta bili dve tekmovanji. Tudi oni imajo nekatere nove igralce, novega trenerja. Da so dobri rokometaši, to vemo, ampak mi smo vselej obrnjeni k sebi. Na njih se bomo pripravili maksimalno, igramo doma, zato pride v poštev le zmaga. Naj tudi oni malo razmišljajo o nas, še posebej po Vršcu, kjer smo jih premagali za toliko kot smo potrebovali," je še dodal strateg slovenske izbrane vrste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.