Šport
1694 ogledov

Slovenec na evropskem prvenstvu v športu, ki ga večina ne pozna

Rok Dernikovič
1/6
Anže Petkovšek
Od 1. do 4. junija 2023 bo v Berlinu potekalo evropsko prvenstvo v CrossFitu, kjer bo tudi Slovenija imela svojega predstavnika.

"To je šport, ki od tebe zahteva mnogo truda in odrekanja, predvsem pa stalne borbe s samim seboj in svojimi zmožnostmi. Nenehno delaš na tem, v čemer si slab," nam pove 31-letni Rok Dernikovič. Povsem nezadihan je, čeprav je medtem zaporedoma dvignil sto kilogramov uteži. Zmotili smo ga v klubu FitZone v Tomačevem, kjer te dni preživi tudi največ časa. Poleg tega, da tam opravlja delo osebnega trenerja, se v prostih urah zavzeto pripravlja na evropsko prvenstvo v CrossFitu, ki bo prvi teden junija v Berlinu.

Rok Dernikovič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Izmed 60 sodelujočih bo tam nastopil kot edini slovenski predstavnik. V primeru, da se mu uspe prebiti med enajst najboljših, potuje na svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike, ki se imenuje CrossFit Games. Pred prvenstvom z napovedmi ostaja skromen. Zaveda se, da težje parira predstavnikom iz držav, kjer je ta šport bolj razvit in se v celoti lahko posvetijo zgolj treniranju. Sam nima te sreče, saj mora hoditi v službo. To je zaradi količine treningov, opravi jih namreč tudi več kot deset ur tedensko, precej utrujajoče. Ob tem mora paziti še na prehrano in biti pozoren, da dnevno zaužije vsaj 3500 kalorij.

SREBRNA MEDALJA Gorenjska Brina Likar, evropska podprvakinja: "Pritisk pred prvenstvom je bil velik."

A to vseeno dela z največjim užitkom. Pravi, da mu šport predstavlja način življenja. Želi si, da bi Slovenijo postavil na zemljevid CrossFita. Ta šport je slovenski javnosti še dokaj nepoznan. Njegov začetek sega v leto 2007 v zvezno državo Kalifornija v Združenih državah Amerike, ki še vedno veljajo za ene izmed najbolj razvitih v tem športu

Rok Dernikovič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nad njim bdi zasebno podjetje, ki ima v lasti pravice za izvajanje tekem. Cilj je, da se nov a hitro razvijajoč šport v prihodnosti uvrsti tudi na olimpijske igre.  Dernikovič se je z njim spoznal pred približno desetimi leti in s pomočjo izkušenj iz časa, ko je več let treniral gimnastiko in nogomet, hitro postal eden vidnejših slovenskih predstavnikov.

Pri CrossFitu (njegovo drugo ime je funkcionalni fitnes) gre za visokointenzivno in napredno vadbo, ki zagovarja raznoliko telesno pripravljenost. Za temelj, na katerem je Greg Glassman zasnoval danes enega najbolj priljubljenih svetovnih vadbenih trendov, velja stopnja funkcionalnosti, ki jo naše telo ob različnih fizičnih izzivih premore. To pomeni, da se posamezniki med vadbo srečajo s širokim spektrom naprednih vaj iz raznolikih športov, kot so powerlifting, olimpijsko dvigovanje uteži, kettlebell lifting, atletika, gimnastika, plavanje in mnogo drugih.

"Cilj CrossFit-a ni biti odličen v posamezni vrlini, temveč biti dober v vseh prvinah telesne pripravljenosti," pove sogovornik, ko se nahajamo v njegovem "laboratoriju". Tako je namreč poimenoval telovadnico, kjer trenira. V njej so najrazličnejši pripomočki, ki mu pomagajo, da postane še boljši in bo na bližnjem evropskem prvenstvu dosegel vidnejši rezultat.

Cilj je preizkusiti vseh šest motoričnih sposobnosti

Rok Dernikovič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tekmovanje je sestavljeno iz več predhodno neznanih testiranj , ki jih imenujejo event, lahko trajajo en dan ali več dni in so točkovani. Skozi sedem eventov si organizatorji prizadevajo preizkusiti vseh sedem motoričnih sposobnosti (moč, hitrost, gibljivost, koordinacija, ravnotežje, preciznost in vzdržljivost), "na koncu pa se ven 'izcedijo' najbolj fit posamezniki". Posameznik mora najprej opraviti kvalifikacije. Te potekajo tako, da organizator predpiše nekaj testiranj, ki jih tekmovalci opravijo kar doma oziroma v svoji dvorani, jih posnamejo in posnetek pošljejo v vpogled organizatorju.

Tekmovalci niso razdeljeni glede na kategorije, temveč vsi tekmujejo skupaj. "Manjši imamo prednost pri gimnastičnih prvinah, težji pa pri moči. Tako da se na koncu naravne predispozicije nekako izravnajo. Je nekontakten, individualen šport. Težko vplivaš na druge. V tistem dnevu moraš biti najboljša verzija sebe in ubrati najboljšo taktiko," razlaga sogovornik, ki se mu je na evropsko prvenstvo uspelo uvrstiti že drugič. Zaradi pandemije pa je tekmovanje takrat potekalo na spletu.

Maja Mihalinec Zidar Slovenija V Sloveniji še vedno premalo pravic športnicam, ki zanosijo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.