Šport
25 ogledov

Slovenija na krilih Gajića in Škofa do druge zmage

Džanis Rutenka Škof Slovenija Belorusija Katar 2015
1/13
EPA
Slovenska reprezentanca je zabeležila drugo zmago v Katarju, po Čilu je padla tudi Belorusija (34:29). Španija je pričakovano odpravila Brazilijo (29:27). Pozno popoldne je Katar ugnal Čile (27:20).

Rokometaši Slovenije so si pot do druge zmage na SP tlakovali že v prvem polčasu, ki so ga dobili za devet golov (17:9). Junaka zmage sta bila Dragan Gajić, ki je zabil kar 15 zadetkov, 15 obramb pa je zbral vratar Gorazd Škof. Belorusi so se v končnici sicer uspeli približati, a so imeli varovanci Borisa Denića dovolj mirne roke za zanesljivo zmago.

V skupini A je Španija pričakovano ugnala Brazilijo (29:27), čeprav so imeli aktualni svetovni prvaki veliko dela. Katar je potrdil status velikega favorita na dvoboju proti Čilu (27:20). Slovenci imajo v nedeljo prost dan, v ponedeljek pa se bodo pomerili z gostitelji turnirja.

Gajić in Škof za visoko prednost

Na začetku tekme sta bili obe obrambi zelo trdni, tako smo v prvih štirih minutah videli le dva gola (1:1), prvi zadetek za Slovenijo je prispeval Jure Dolenec, za prvo vodstvo pa je s sedemmetrovke zabil Gajić (2:1). Ob vodstvu Slovenije s 3:1 sta bila v enem napadu hkrati izključena Dolenec in Miha Žvižej, kar so Belorusi hitro izkoristili in povedli (3:4). Denićevi izbranci so v uvodnih minutah uspeli ustaviti Sergeja Rutenko, zato pa sta imela več prostora visoki in močni krožni napadalec Maksim Babičev ter hitri Baris Puhovski.

V 12. minuti so Belorusi ostali z dvema igralcema manj in Slovenija je spet povedla, s sedmih metrov je bil ponovno uspešen Gajić (5:4), ki je kmalu zatem ponovil vajo (6:4). Precej bolj kot na tekmi proti Čilu je bil tokrat rapoložen Škof, tudi Vitalij Čarapenka pa je na drugi strani lepo ubranil strel po protinapadu Luke Žvižeja. Zato pa je s svojim strelskim šovom nadaljeval Gajić, v 15. minuti je zadel že petič (7:5), kmalu pa še šestič. Ko se je med strelce prvič vpisal Matej Gaber, je Slovenija prvič povedla za štiri (9:5), Po golu Jureta Natka in (uganili ste!) Gajića pa že za šest (11:5).

Džanis Rutenka Škof Slovenija Belorusija Katar 2015 | Avtor: EPA EPA
Škof je branil odlično, v 25. minuti je bil že pri osmih obrambah z več kot 65-odstotno uspešnostjo. Po osmem golu Gajića so Belorusi vendarle uspeli zadeti (12:6), a je imel neverjetni "Gajo" spet pripravljen odgovor (13:6). Sledil je prvi gol Sergeja Rutenke (13:7). V zaključku polčasa so Belorusi vendarle našli nekaj ritma v napadu, vendar tudi Slovenci niso popuščali, še deveto obrambo pa je prispeval Škof. Tjudi Gajićeva menjava - Vid Kavtičnik - se je hitro vpisal med strelce in ob polčasu so fantje s sončne strani Alp, potem ko je zadel še Marko Bezjak, vodili kar za devet golov (17:8).

Nalet Belorusov na začetku nadaljevanja

Začetek drugega polčasa je bil povsem v znamenju izbrancev Jurija Ševcova, ki so zabili tri zaporedne zadetke in znižali prednost Slovenije (17:11), Denić pa je brž vzel minuto odmora. Serijo Belorusov je prekinil gol Sebastiana Skubeta (18:11). Polfinalisti zadnjega SP so nato vendarle našli ritem v napadu, po dveh zaporednih golih izjemnega Gajića je bila razlika spet občutnejša (20:12). Na drugi strani je priključek držal Džanis Rutenka, vendar pa je Slovenija odgovarjala z zadetki z zunanjih položajev (22:15).

Še naprej je bil pri "penalih" natančen Gajić, v 39. minuti je dosegel že svoj 12. gol. Slovenija tekmecem ni pustila, da bi se približali na manj kot šest golov razlike, gledali pa smo vse bolj hiter rokomet s številnimi protinapadi. Tudi sredi drugega polčasa so Slovenci zanesljivo vodili (27:20).

Mirna končnica za drugo zmago

V 50. minuti so se Belorusi približali le na pet golov zaostanka (28:23), večje težave je s svojo 13. obrambo preprečil Škof, na drugi strani pa je že 14. zadel Gajić (30:24) in v 52. minuti praktično že odločil zmagovalca. Belorusi se niso predali in v 57. minuti so znižali na le tri gole razlike (31:28), ob tem pa je bil izključen Miha Žvižej. Zadnje dvome o dobitniku dveh točk je s sedemmetrovke odpravil Gajić s 15. golom (32:28). Tekma se je končala z zmago Slovenije za pet golov (34:29).

"Čestitke vsem, predvsem soigralcem za sijajen prvi polčas. V tem obdobju smo vse zadeli, dobesedno smo se razleteli na igrišču. V drugem polčasu smo nekoliko padli, kar je povsem normalno. Bolj smo se osredotočili na nadzor tekme, tudi to je odlika velikih ekip. Točki proti Belorusiji smo krvavo potrebovali in mirno pričakujemo tekmo s Katarjem," je po tekmi povedal "golgeter" Gajić.

SP v rokometu (skupina A):

Slovenija : Belorusija 34:29 (17:8)
Gajić 15, Skube 4, Dolenec 3; D. Rutenka 6, Babičev 5, Puhovski in S. Rutenka po 4.

Brazilija : Španija 27:29 (14:15)
Ribeiro in de Toledo po 5; Canellas 8, Rivera 7.

Čile : Katar 20:27 (9:15)
Oneto in R. Salinas po 4.; Marković 11.

Komentarjev 1
  • Francesco Sinibaldi 14:38 17.januar 2015.

    El canto de la noche.Perpetuo yviviente regresael dulzor de lanoche encantadaque vive en elllanto de un suspiro infinito: sientola vida pasarsuavemente cuandoviene la brizaen la hoja mojada. <br ...prikaži več />Francesco Sinibaldi