Šport
2550 ogledov

V zadnji minuti gol razlike, a ni bilo časa za preobrat

Alex Dujshebaev Epa
Slovenci so se za finale pomerili z branilci naslova. Španci so na koncu zmagali s 34:32.

Španija je pred tekmo s Slovenijo imela priložnost, da postane prva reprezentanca po Švedski leta 2002, ki je uspela obdržati lovoriko evropskih prvakov. Slovenci so tokrat drugič zaigrali v polfinalu evropskih prvenstev, prvič leta 2004 pred domačimi gledalci v Sloveniji, ko so kasneje v finalu klonili proti Nemčiji.

Že pred dvobojem je bilo sicer znano, da se bo zmagovalec tokratne tekme v finalu pomeril s Hrvaško, poraženec pa v obračunu za bron z Norveško.

Marin Šego EP v rokometu Šport Drama v prvem polfinalu

Začelo se je z obrambo Klemna Ferlina, na drugi strani pa je Dean Bombač asistiral na čro do Blaža Blagotinška za 1:0. Ta je v naslednjem napadu podvojil slovensko prednost. Slovenci so tudi z nekaj sreče ohranjali mrežo nedotaknjeno ob izključitvi Boruta Mačkovška, najboljši strelec Španije Alex Dujshebaev je zadel vratnico, a so po vrnitvi izključenega igralca hitro prejeli dva zadetka.

Znova se je poškodoval krilni igralec Darko Cingesar, po prvem vodstvu Špancev pa je na 4:4 izenačil Bombač. Slovenija je dobro igrala v obrambi, po dveh hitrih protinapadih Blaža Janca je četa Ljubomirja Vranješa znova vodila. 

Sledila je izključitev Jureta Dolenca, ob tem pa je prišlo do novega preobrata v vodstvu. Slovenija je poizkusila z igro brez vratarja, to so Španci izkoristili za zadetek iz svoje obrambe, nato pa so presekali še Bombačevo podajo in povedli z 11:8. Vranješ je zahteval minuto odmora. Po njej je svoj tretji zadetek iz prav toliko poizkusov dosegel Janc.

Mačkovšek je poskušal podati na črto, španska obramba je vzela še eno žogo, po protinapadu pa je bilo že +4 za rdečo furijo. Ta je v naslednjih minutah na gol Slovencev odgovorila s svojim zadetkom. Po osmi izgubljeni žogi v napadu se je štiri minute pred koncem prvega polčasa na semaforju izpisal izid 18:13 v korist Španije. 

Ta je v zadnji minuti imela napad pri rezultatu 19:15, ko je odmor zahteva selektor Jordi Ribera. Deset sekund pred koncem polčasa je sledil še uspešen 'cepelin' za pet golov prednosti pred drugimi tridesetimi minutami. Španci so po slovenskih napakah v napadu prihajali do lahkih zadetkov, v obrambi pa so Slovenci najverjetneje odigrali celo najslabši polčas na tem evropskem prvenstvu.

Daniel Sarmiento Melian | Avtor: Epa Epa

Prvi napad Slovenije v drugem polčasu se je končal z novo napako, po protinapadu so Španci še povišali vodstvo. Obramba je še naprej 'šepala', manj pa je bilo izgubljenih žog v napadu. Po zadetku Dolenca je bilo 20:24, nato pa so rokometaši s Pirenejskega polotoka zapravili še strel s sedmih metrov. A do -3 ni prišlo, ob igri z igralcem manj so Slovenci znova dobili gol globoko z nasprotne polovice.

Ob koncu 44. minute je Bombač zadel za 23:26, kasneje pa je za tri zadetke zaostanka v polno nameril tudi Cingesar. Ferlina je v golu zamenjal Urh Kastelic. Po prekršku v napadu Špancev bi Slovenija lahko prišla še bližje, a strel Nika Henigmena ni bil uspešen.

Pri izidu 25:29 je bil na posredovanje delegata izključen Vranješ, sodniki so odvzeli žogo Sloveniji in jo prisodili Španiji. Do konca je ostalo še deset minut. Furija številčne premoči ni izkoristila, Kastelic je zaustavil neoviran strel s krila. Na drugi strani je bil uspešen Blagotinšek. Razlika niti ni bila prevelika, a se je na pogled zdelo, da le redki v dvorani, vključno z igralci, verjamejo v preobrat, Španija je povsem 'uspavala' slovensko igro.

Slovenija je preko Mihe Zarabca zadela, a ob igri sedmih na šest prepočasi zamenjala vratarja in takoj prejela gol. Cingesar je šest minut pred koncem zadel za 28:32, sledil sta še dva protinapad, vendar je v prvem Janc žogo podajal v prazno, v drugem pa je Dujshebaev brez prekrška odvzel okroglo usnje Ciingesarju. 

Kastelic je zaustavil še en strel z levega krila, v napadu pa sta bila uspešna Cingesar in Nejc Cehte za 30:32. Slovenija je ob vstopu v zadnji dve minuti zaostajala za dva zadetka, sledila je napaka Špancev, Dolenec pa je minuto in 10 sekund pred zaključkom zatresel mrežo za 32:33. Španija je igrala dolg napad, sodnika sta dvignila roki za neaktiven napad, a žoge furiji nista vzela. Po piskanem prekršku so nato Španci celo zadeli za zmago s 34:32.

Slovenija se bo v soboto pomerila z Norveško za tretje mesto, Španija bo v finalu igrala v nedeljo proti Hrvaški.

Evropsko prvenstvo, polfinale:

Slovenija : Španija  32:34 (15:20)

Komentarjev 5
  • Janez_53 09:22 25.januar 2020.

    Tako je! Takšna ekipa si ne bi smela privoščiti takšne neučinkovitosti! Izgubili so zaradi šlamparije. Škoda, ampak če bodo na koncu tretji, je tudi v redu. Niso znali izkoristiti priložnosti, ki se jim je ponujala.

  • anton55 08:24 25.januar 2020.

    Kakorkoli, uspeli so do polfinalov kar je za malo Slo lahko velik uspeh.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 23:02 24.januar 2020.

    Ko se je začelo prvenstvo,sem si mislil,da je Španija prvi favorit,pa potem Hrvaška.Malo so me presenetili Francozi.Drugače je pa tudi 4.mesto vredu,ker mislim da so Norvežani podobno dobri kot Španci,če ne še za kakšen odtenek boljši.

Sorodne novice