Šport
214 ogledov

Slovenija želi gostiti naslednje SP

Ivo Jan
Slovenska hokejska reprezentanca je svetovno drugoligaško prvenstvo v Kazahstanu končala na mestu, ki ne prinaša napredovanja med elito.

Napredovanje je bil cilj oziroma želja slovenskih hokejistov, ki pa bodo morda naslednjo priložnost za vrnitev med najboljše na svetu imeli doma, saj so pri Hokejski zvezdi Slovenije napovedali kandidaturo za SP 2020.

Slovenija je na tokratnem SP dosegla dve zmagi (9:0 z Litvo in 6:0 z Madžarsko) in doživela tri poraze (2:3 s Kazahstanom, 3:5 z Južno Korejo in 1:4 z Belorusijo) in tekmovanje končala na četrtem mestu, s čimer si je zagotovila obstanek v tej konkurenci. V nižjo skupino SP je izpadla Litva. Naslednje leto bo v tej druščini še Romunija, ki je napredovala iz tretjeligaške konkurence, po koncu elitnega SP na Slovaškem pa bosta znana še zadnja udeleženca SP 2020, ki bosta letos izpadla iz najmočnejše konkurence.

Selektor Ivo Jan je po SP priznal, da cilji oziroma želje niso bili doseženi, ni pa bil razočaran. "Vsi so na SP naredili tisto, kar je treba, da smo prišli do dveh zmag. Po porazu s Korejo je bilo zelo stresno, mislim, da si tistega poraza nismo zaslužili. A so fantje pokazali, da držijo skupaj in delajo eden za drugega."

Slovenska hokejska reprezentanca Svetovno prvenstvo Šport Risi si z izjemno predstavo zagotovili obstanek

"Cilj je bil uvrstitev v elitno skupino. A smo se vsi zavedali, kako močna skupina je bila tu. Razlike so vse manjše in manjše, na koncu odločajo malenkosti. Najbolj me boli tekma s Korejo, ker nismo zdržali in smo v nekaj minutah prejeli tri zadetke, potem pa se nismo pobrali. Mogoče je bila malo drugačna le tekma z Belorusijo, ker smo imeli še v glavi poraz. A reakcija na tekmi z Madžarsko je bila odlična," je črto pod dogajanjem v Nursultanu potegnil Jan.

Ivo Jan | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je pogrešal nekaj izkušenih mož - zaradi tega, ker so končali kariero ali pa so poškodovani, je manjkalo kar nekaj sicer standardnih članov ekipe zadnjih sezon - je Jan izpostavil tudi dobre strani pomladitve ekipe: "Izkušeni igralci so potegnili voz, ko je bilo treba. Mlajši oziroma debitanti so videli, kako se to dela. Praktično nismo odigrali niti ene tekme pred SP v sestavi, ki je na SP. Ni bilo lahko, a smo to vzeli v zakup. Fantje so pokazali najboljše igre."

Slovenci so se sredi SP znašli v zagati, ko so bili po treh tekmah še brez točke, a so se z dobrima predstavama na zadnjih dveh tekmah rešili. "Ni izgovorov. Cilji so se spremenili od odhoda med elito v obstanek. Zasluženo smo obstali, zaslužili bi si takšno točko več, a tako je," je še dejal Jan.

Tudi kapetan ekipe, najboljši slovenski igralec Anže Kopitar, ni mogel biti povsem zadovoljen: "Turnir se ni iztekel tako, kot smo pričakovali. Cilj je bil uvrstitev med elito. Prvi dve tekmi sta se nam po domače povedano 'podrekali', prva tretjina proti Kazahstanu in druga proti Koreji. Zanesljivo je prisotno razočaranje, je pa lepo, da smo ti dve tekmi zmagali in ostali v tej skupini. Lahko bi naredili več, ne smemo pa biti razočarani."

Jan Drozg Drugačen obraz Šport Risi na krilih dvajsetletnika razbili Madžare

Potek turnirja je Kopitar, ki je letos igral za Slovenijo prvič po letu 2016, ocenil po sistemu slab začetek - dober konec. "Izgubili smo prvi dve tekmi, potem še tretjo z Belorusijo. Madžari tudi niso slabi, Litva je bila mogoče danes malo utrujena, a ni slaba ekipa. Če hočemo segati po višjih mestih, je dobro, da smo popolni. Zdaj nismo bili, upam pa, da bomo še kdaj. Mogoče je to tudi realna slika, a cilje si je treba postaviti visoke. Na žalost se je tako izteklo, na zadnjih dveh tekmah pa smo igrali tako, kot bi morali celoten turnir," je ob slovesu od Nursultana dejal zvezdnik Los Angelesa.

Anže Kopitar, Ivo Jan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS in vodja ekipe v Nursultanu, pa je po koncu SP menil, da je ekipa, ki je bila v Kazahstanu, nastopila v okviru zmožnosti. "Tudi v takšni postavi smo pokazali, da smo lahko enakovredni. A v tej skupini je dovolj nekaj slabih minut, potem je težko loviti rezultat. Konec je bil sicer dober, čaka pa nas še precej dela."

Kontrec je tudi napovedal, da bo HZS skušala priti do SP te skupine za leto 2020. "Dali bomo vlogo in kandidirali s Stožicami. Govoril sem že s Korejci in Madžari, ki so nas podprli. Večina reprezentanc bo za to, da bo Slovenija prireditelj tekmovanja. Zdaj smo bili dvakrat zaporedoma v Aziji, Madžari so že bili organizatorji. Imamo veliko podporo in računam, da bo prvenstvo v Stožicah."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.