Šport
21 ogledov

Slovenki dobili regato za kolajne

Veronika Macarol Tina Mrak razred 470 jadranje Rio 2016 Stanko Gruden/STA
Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili najhitrejši v regati za odličja, skupno pa šesti.

Po včerajšnjem dnevu, ko so organizatorji zaman čakali na veter, je bila danes slika v Riu povsem drugačna. V vetru, ki je pihal s hitrostjo do 20 vozlov, se je z regato za medalje razreda 470 za ženske začel današnji program regat za medalje, s katerimi se bo zaključil jadralski del olimpijskih iger v Riu.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta olimpijske igre v Riu de Janeiru v razredu 470 končale s prepričljivo zmago v regati za medalje, kar jima je na koncu prineslo končno šesto mesto. Olimpijsko zlato sta osvojili Britanki Hannah Mills in Saskia Clark.

Srebro sta si prijadrali branilki londonskega naslova iz Nove Zelandije Jo Aleh in Polly Powrie, bron pa Francozinji Camille Lecointre in Hélène Defrance. Z zadnjim mestom v regati, ki za uvrstitve prinaša dvojne točke, sta kolajno izgubili Američanki Annie Haeger in Briana Provancha.

Regata za medalje bi morala sicer biti v sredo, vendar so jo zaradi brezvetrja prestavili. Ko sta v torek Slovenki prišli v cilj desete regate, sta držali tretje mesto, vendar sta nekaj ur kasneje padli na sedmo. Razlog je bila pritožba japonske posadke, Slovenki pa sta ostali le s teoretičnimi možnosti za kolajno. V zaključnem dejanju razreda 470 sta pokazali, da sodita med najboljše na svetu, saj sta premagali vse tekmice.

Brez torkove kazni bi Slovenki osvojili srebro. "Dokazali sva, da spadava v vrh in da sva neupravičeno ob kolajno. Jasno je, da je grenak priokus še večji, a ne moreva nič, kolajne so podeljene. Vedela sva, da realnih možnosti ni, naredili vse, da izkoristiva tiste teoretične možnosti. Tvegali sva, držali sva se leve strani, kot sva se dogovorili, storila svoje, a preostali rezultati se nama nista izšli. Jasno je, da sva razočarani, sem sva prišli po kolajno, nisva je osvojili, toda to ne bo vplivalo na najini karieri, o kateri se bova pogovorili doma," ni bila najboljše volje Tina Mrak, ki je sicer na torkove dogodke že pozabila, jasno pa je, da Japonki, ki sta zakrivili diskvalifikacijo, njuni prijateljici ne bosta: "Ne bova jih ravno utopili v morju, je pa za naju zadoščenje, da nista osvojili kolajne."

Žalosten je bil tudi njun trener Tomaž Čopi. "Zadovoljen sem z njunim jadranjem. Ne samo današnjim, ampak v vseh dneh. Če ne bi bilo diskvalifikacije, bi bili drugi. Danes sem prvič pred njiju postavil pritisk, da morata zmagati, v prejšnjih regatah bi jima s tako besedo ustvaril pritisk. A sta reagirali odlično, žal je bilo malo prepozno, smo pa nekaj takega pričakovali, saj so bile možnosti res minimalne," je dejal nekdanji olimpijec.

Komentarjev 3
  • korisnik_362 11:06 19.avgust 2016.

    Smo uredili, bomo pa lahko prej reagirali, če boste uporabili gumb Sporočite nam napako ali prijavite sporni komentar.

  • Avatar roksa
    roksa 10:27 19.avgust 2016.

    Admin zbriši ludo Marto!!!!!

  • Harrison 08:29 19.avgust 2016.

    Si pozabila vzeti tablete?