Šport
661 ogledov

Silovite Slovenke razbile Madžarsko za ohranitev upanja

Slovenija Madžarska EP v odbojki Epa Slovenke so razbijale madžarski blok.
Odbojkarice Slovenije so na svoji četrti tekmi evropskega prvenstva gladko ugnale severovzhodne sosede.

Ženska odbojkarska izbrana vrsta Slovenije je v okviru skupine A po treh porazih prvič zmagala, brez težav je ugnala Madžarsko (3:0). Slovenke so ohranile upanje po napredovanju, jutri jih čaka tekma z Ukrajino.

Skupinski del so izbranke italijanskega stratega Marca Bonitte začele proti Poljakinjam, nato je sledil obračun z gostiteljicami Belgijkami, v nedeljo pa še dvoboj z evropskimi podprvakinjami Srbkinjami. Najtesnejši dvoboj je bil z domačinkami, kjer so jim Slovenke tudi odvzele niz, tekmo pa so skoraj popeljale v petega.

Danes so Slovenke z odlično predstavo prišle do prve zmage na prvenstvu stare celine. V vseh treh nizih so kmalu prevzele nadzor nad igro, Madžarke pa nikoli niso našle pravega odgovora.

Premešana postava

Selektor Bonitta je spet nekoliko premešal svojo zasedbo in na igrišče poslal podajalko Saro Najdič, korektorico Izo Mlakar, srednji blokerki Sašo Planinšec in Niko Milošić, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Mašo Pucelj ter prosto igralko Katjo Banko.

V uvodu prvega niza so Slovenke hitro povedle s 5:2. Madžarke so vrnile na 5:5, a je slovenska izbrana vrsta nato spet bolj učinkovito napadala in se odmaknila na 12:8. V nadaljevanju niza so Slovenke prednost varno držale v svojih rokah. Po asu Nike Milošić so povedle z 20:15, prednost pa so zadržale do konca uvodnega niza.

Tudi drugega so Slovenke odločno začele in hitro povedle s 4:1, a so Madžarke po štirih zaporednih točkah vrnile udarec in povedle s 5:4. Nato sta reprezentanci kar nekaj časa igrali točko za točko. Slovenke so proti koncu niza le dale v višjo prestavo in povedle s tremi točkami naskoka (18:15), po bloku Eve Zatkovič pa je slovenska prednost narasla na +6 (22:16). To je bila več kot dovolj velika prednost Slovenk, da so tudi drugi niz pripeljale varno do konca.

Tretji niz so Madžarke začele enakovredno Slovenkam, a so te niz hitro obrnile sebi v prid in povedle s 5:3, podobno kot v prejšnjih dveh pa so to prednost ohranile skozi nadaljevanje. Prednost so med tem tudi višale, po točki Lorene Lorber Fijok je bilo 13:7. Varovanke Bonitte so tekmo povsem nadzirale, prednost pa dvignile na dvomestno število (22:12). S tem so tudi razblinile vse dvome o današnjem zmagovalcu in brez večjih težav dobile tudi tretji niz.

S 15 točkami je bila pri Sloveniji najuspešnejša Nika Milošič, po 13 točk sta dodali Maša Pucelj in Lorena Lorber Fijok.

"Danes smo prikazale res zbrano igro, držale smo se sistema, za katerega smo se dogovorili. Ampak še vedno bi na trenutke lahko naša igra bila videti bolje. Zmožni smo prikazati še več, kot smo danes, ampak sem res vesela, da smo tekmo zaključili z rezultatom 3:0, kar je bil tudi cilj. V sredo je nova tekma in pomembno je, da jo odigramo s čisto glavo in zelo zbrano, da zabeležimo novo zmago. Zagotovo je Ukrajina zelo dobra ekipa, ima dobre vse elemente, ampak če igramo zelo zbrane in če vseh sedem igralk v igrišču pokaže svojo igro, smo zmožne premagati Ukrajino. Moramo zelo napadalno in agresivno začeti s servisom, zato da ji malo odmaknemo sprejem od mreže ter bo potem lažje sestaviti blok in potem tudi obrambo. Držati se moramo vseh elementov in sistema, za katerega se bomo dogovorili."
Nika Milošič, reprezentantka Slovenije

EP v odbojki (skupina A), 4. kolo:

Slovenija - Madžarska 3:0 (19, 18, 16)
Milošić 15, Pucelj 13, Lorber Fijok 13, Mlakar 11; Nemeth 18, Glemboczki 10.

Belgija - Poljska 0:3 (-22, -23, -21)

LESTVICA:
1. Srbija 9 (-1)
2. Poljska 9
3. Ukrajina 6 (-1)
4. Belgija 6
5. Slovenija 3
6. Madžarska 0

(+/-) - št. odigranih tekem v primerjavi s tekmicami

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:32 22.avgust 2023.

    Vsekakor bodo za nadaljevanje morale premagati Ukrajino najmanj s 3:1 in nižjim skupnim seštevkom točk kot so jih je proti Belgiji osvojile same. Šele sedaj, ko je Ukrajina premagala Belgijo 3:0 se vidi, kako pomembno bi bilo, če bi Slovenija ...prikaži več proti Belgiji osvojila vsaj še tisti četrti niz za 2:2, ki ga je na koncu po dolgem lomljenju rezultata nato na žalost izgubila.

Sorodne novice